STIŽE ZIMA

Koje voćke morate posebno zaštiti od hladnoće i kako

Plantaža  mladih mandarina

 /SHUTTERSTOCK

Ova jesen bila je iznimno topla, no sada polako stižu hladni dani. Zima sve više jača, a to može biti opasno, pogotovo za mlade sadnice, ali i mlada stabla te grmove. Njima nimalo ne odgovaraju temperature koje osciliraju, pogotovo kad su u kombinaciji s hladnim vjetrom, kišom i mrazom. To može dovesti do velikih oštećenja, pa čak i smrzavanja.

image

Plantaža vinove loze

/SHUTTERSTOCK

Zato posebnu pažnju posvetite sadnicama i mladim stablima limuna, mandarine i naranče te marelice, smokve i vinove loze. Svi oni vole toplinu, a još nisu dovoljno ojačali i odrvenili da bi se preživjeli veliku hladnoću. Zato ih nikada nemojte saditi na mjestima gdje su na udaru jakog sjevernog vjetra.

image

Osjetljiva grančica breskve

/SHUTTERSTOCK

Kad temperatura oscilira pa naglo padne, kora stabala puca i nastaju rane. Kako bi to izbjegli, obavite malčiranje. Ono će zaštititi korijen i dio mladog stabla ili grma od smrzavanja. Valja znati da su mlada stabla najosjetljivija prve dvije godine nakon sadnje.

Sadnice ili stabla limuna, mandarine i naranče prekrijte specijalnim agroplatnima i folijama. To je bolja opcija od najlona, jer kroz agroplatna i folije mogu disati. Ako ipak koristite najlon, jednom tjedno ih obavezno otkrijte i to u najtoplije doba dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. studeni 2023 10:54