sad je pravo vrijeme

Kolovoz je idealan za razmnožavanje ružmarina, kadulje i mente, ali i još puno toga...

Unsplash
 Sigmund
Ubiranje plodova, pripremanje zimnice, ali i gredica za jesen akcije su kojima se u ovom trenutku možete baviti

Dok se s osmim mjesecom nekako povezuje i kraj ljeta, količina radova na okućnici još definitivno ne jenjava, napominje ​Marija Martinović (www.maricavrtlarica.com). Pa, krenimo redom...

U CVJETNJAKU

Cvjetne grmove, posebno rododendrone, potrebno je redovito zalijevati tijekom kolovoza kako bi se osigurao pravilan razvoj cvjetnih pupoljaka sljedeće godine. Biljke u teglama također treba redovito zalijevati, a poželjno je dodavati i tekuće gnojivo svakih 15 dana.

Orezivanjem oblikujte gliciniju i ukrotite njezin intenzivan rast. Uklanjanjem bočnih izbojaka spriječit ćete nekontrolirano širenje ove biljke.

image
Unsplash
Elena Kloppenburg

Nakon što ocvatu, oblikujte grmove lavande kako bi ostali kompaktni, ali pripazite da ne režete biljku do drvenastih dijelova.

Sakupljate li sjeme cvjetnica, sada je pravo vrijeme, a ostavite li cvijeće da se samo osjemeni, kod nekih vrsta osigurat ćete samostalno širenje biljke već u rano proljeće.

Pripazite na pojavu bolesti na biljkama te eventualne promjene uklonite na vrijeme. Zaražene dijelove obavezno spalite jer ćete odlaganjem u kompost samo proširiti zarazu.

image
Unsplash
Markus Spiske

U POVRTNJAKU

Redovito zalijevanje povrtnjaka glavna je radnja tijekom kolovoza. Svakodnevno obiranje rajčica, krastavaca, paprika i patlidžana potaknut će stvaranje novih plodova te osigurati još jednu berbu prije jeseni. Ne zaboravite na prihranu spomenutih biljaka jer ćete ih time dodatno osnažiti.

image
Unsplash
Chad Stembridge

Na rajčicama otkinite vrhove i time potaknite brže zrenje plodova te spriječite trošenje energije na rast stabljike. Ne zaboravite uklanjanje zaperaka te donjih listova na biljci kako bi se osiguralo što bolje strujanje zraka. Pripazite na pojavu bolesti te, ako se već pojavila, na vrijeme uklonite biljke iz povrtnjaka.

image
Unsplash
Bonnie Kittle

Dolazi vrijeme vađenja luka, mrkve i krumpira, pa treba početi razmišljati kako pravilno uskladištiti ovogodišnje plodove. Luk će se najbolje uskladištiti pletenjem vezica i vješanjem u prostoriji s dobrom cirkulacijom zraka, a krumpir pohranite u drvene posude ili prozračne vreće u tamne i hladne prostorije, najbolje u podrum.

Redovito obiranje mladih mahuna potaknut će stvaranje novih, a ako ih zavrznete, osigurat ćete si svježinu na tanjuru i tijekom zimskih mjeseci. Vrijeme je berbe graha, koji nakon branja možete osušiti na suhom zraku podalje od sunca.

Provjerite kupusnjače i tikve jer kolovoz je vrijeme intenzivnog napada bijelog leptira i kupusnog moljca. Ako su se štetočine već pojavile, uklonite zaražene listove te spriječite širenje nametnika i bolesti.

image
LINDA BURGESS/LIVING4MEDIA

U VOĆNJAKU

Voćke u posudama potrebno je redovito zalijevati, ali i prihranjivati, kako bi biljke bile zdrave i plodonosne. Ne zaboravite prihranjivati i agrume tijekom ljetnih mjeseci specijalnim gnojivom za citruse. Vriježe jagoda sada rasadite u zasebne teglice te si tako osigurajte nove biljke za sljedeću sezonu.

Slamu i staro lišće uklonite oko starih biljaka. Zaštitnim mrežama i starim CD-ima držite ptice podalje od grožđa, a plodove s voćaka, poput jabuka, krušaka, šljiva, marelica i breskvi, koji su dozreli za berbu, iskoristite na bezbroj načina. Vrijeme je za orezivanje malina. Sasvim do korijena odrežite one grane koje su rodile, a one ovogodišnje ostavite za sljedeću sezonu.

U STAKLENIKU

U stakleniku je obavezno zasjenjivanje kako bi se spriječilo pregrijavanje zaštićenog prostora. Svakodnevno provjeravanje biljaka i zalijevanje neka postane imperativ, a postavljanje žutih ljepljivih ploča redovito kako bi se spriječio razvoj štetočina te uvidjela pojava novih.

NA TRAVNJAKU

Pogled na travnjak vjerojatno obeshrabruje jer je on uslijed ljetnog sunca smeđe boje i izgleda prilično uništeno. Ne brinite se, jesenske će ga kiše vrlo brzo ozeleniti, a na vama je da kosilicu postavite nešto više nego inače. Ako su se na travnjaku pojavili mravinjaci, uništite ih grabljanjem za vrijeme suhog dana te svaki put prije košnje.

image
PETER SHAW/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

OSTALI POSLOVI OKO VRTA

Živice je potrebno još jednom orezati prije nego što stanu s rastom prije zime. Zalijevajte biljke svakodnevno, i to obilno, jer samo površinsko zalijevanje zapravo samo potiče rast korova, a posađene biljke neće se pravilno ukorijeniti.

Preokrenite kompostnu hrpu kako bi se brže razgradila te bila spremna za upotrebu već ove jeseni. Prokuhana kipuća voda uz dodatak soli vrlo će efikasno ukloniti korove s popločenih područja na vašoj okućnici.

image
Unsplash
Paul Hanaoka

ŠTO JOŠ MOŽETE NAPRAVITI OVAJ MJESEC?

Kolovoz je idealno vrijeme za razmnožavanje ružmarina, kadulje i mente reznicama. Držite ih u staklenki s vodom dok ne puste korjenčiće te ih tada posadite u zasebne teglice.

Iako se čini da je prerano, skicirajte cvjetnu gredicu za sljedeću sezonu te napravite plan što treba kupiti već ove jeseni. Uzmite mobitel u ruke i fotografirajte svoj vrt. Zabilježite uspomene na ljepote oko sebe, ali jednako tako i na ono što želite promijeniti već sljedeće sezone.

Marija Martinović

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 07:23