napravite sprej

Kraljica čišćenja je moćna i u borbi protiv gljivičnih oboljenja biljaka

 /SHUTTERSTOCK
Soda bikarbona (natrijev bikarbonat) je protugljivično sredstvo i može čak ubiti neke ustaljene oblike gljivica

Gljivični oboljenja biljaka su neka od najupornijih problema s kojima se suočavaju svi vrtlari. Čak i u zatvorenom, razni gljivični organizmi mogu utjecati na vaše biljke, u rasponu od uobičajenih problema do onih puno težih infekcija koje napadaju oslabljene biljke. Ako vaše biljke počnu trpjeti zbog neobičnih mrlja ili izraslina, problem je vjerojatno gljivica.

image
Unsplash/Severin Candrian

Problemi uzrokovani gljivicama

Gljivice uspijevaju zahvaljujući energiji biljaka na kojima žive. Kako gljiva raste, biljka vene. Biljne gljivice mogu brzo oštetiti, pa čak i ubiti biljke. Različite vrste imaju razne pojavnosti koje uključuju uvenuće, kraste, pljesnive prevlake, mrlje ili istrunulo biljno tkivo. Neki dođu kroz zrak putem spora i prikače se na lišće biljke. Ostale vrste žive u tlu i kroz korijenje mogu ući u biljku. Gljivice na osnovi korijena mogu ubiti korijenje ili blokirati stanice koje provode vodu, uzrokujući da biljka uvene i na kraju umre.

image
/SHUTTERSTOCK

Učinkovitost sode bikarbone

Na otvorenom vrtlari mogu koristiti razna antifungalna sredstva za suzbijanje gljivičnih problema na biljkama. Popularna antifungalna sredstva sadrže bakar i sumpor, koji su i otrovni materijali.Te se kemikalije mogu koristiti u zatvorenom, no sigurnosne upute moraju se slijediti vrlo pažljivo. Spomenute kemikalije su otrovne za sisavce, pa ih izbjegavajte unositi u zatvorene prostore i nosite zaštitnu odjeću kada ih nanosite na svoje biljke. Ako će neki kućni ljubimci ili djeca biti u blizini tretiranim biljkama, možda bi bilo najbolje izbjegavati upotrebu tih kemikalija ili biljke premjestiti na mjesto gdje ne mogu doći do njih.

Ako više volite nježniju otopinu, pokušajte upotrijebiti sodu bikarbonu. Soda bikarbona (natrijev bikarbonat) je protugljivično sredstvo i može čak ubiti neke ustaljene oblike gljivica. Istraživanja su pokazala da je učinkovit protiv nekih vrsta crne pjegavosti i pepelnice. Najbolje od svega je što je soda bikarbona potpuno netoksična za sisavce, dostupna je u bilo kojoj trgovini i jeftina je.

image
/SHUTTERSTOCK

Izrada spreja

Napravite tipični sprej od sode bikarbone otopivši 1 žličicu sode bikarbone u jednu litru vode. Možete dodati nekoliko kapi insekticidnog ili tekućeg sapuna kako bi se otopina proširila i zalijepila za lišće. Koristite samo tekući sapun, a ne deterdžent za pranje rublja. Promiješajte ovu smjesu, a zatim je ulijte u čistu praznu bocu s raspršivačem.

U potpunosti poprskajte biljku, dosežući i gornji i donji list, i pustite da se biljka osuši. Ponovite aplikaciju prema potrebi za suzbijanje gljivičnog problema. Ako se gljivice i dalje pojavljuju unatoč opetovanoj primjeni sode bikarbone, razmislite o upotrebi jačeg antifungalnog sredstva. Sprej od sode bikarbone trebao bi biti označen i čuvati ga izvan dohvata djece. Ako vam je ostalo spreja, možete ga ostaviti i koristiti sljedeći put. Prije upotrebe lagano protresite bočicu s raspršivačem.

image
Unsplash/Severin Candrian

Negativni ishodi

Stalna upotreba spreja sode bikarbone na biljkama na kraju će procuriti u tlo. Bikarbonat se može akumulirati u tlu, utjecati na hranjive sastojke i može dovesti do sporijeg rasta biljaka. Toliko je čimbenika koji utječu na biljni ekosustav da je teško predvidjeti kakav će ishod sprej soda bikarbona imati na određeni organizam. Ako primijetite oštećenje biljaka ili cvjetanje slabije kvalitete, prestanite nanositi sprej sode bikarbone na svoju biljku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 00:47