BESPLATNO I BRZO

Krtice ne vole jake mirise, a evo kako ih otjerati uz pomoć kuhinjskog pripravka

 /SHUTTERSTOCK
Prvi znak aktivnosti krtica su hrpe iskopane zemlje na površini travnjaka, cvjetnjaka ili povrtnjaka, poznati kao krtičnjaci

Pitate se kako se riješiti krtica u svom vrtu? Iako su krtice mesožderi koji žive u tlu i radije jedu kukce umjesto biljaka, njihovi složeni sustavi tuneliranja mogu ostaviti vaš vrt i travnjak.

Što su krtice?

Krtice žive u zemlji, hraneći se crvima i ličinkama. Impresivno je da svaki dan moraju pojesti otprilike polovicu svoje tjelesne težine kako bi preživjele, što znači da ponekad moraju kopati više rupa kako bi uhvatili insekte u zamke.

Iako se vrtne krtice rijetko viđaju, njihova se prisutnost lako otkrije kroz njihove krtičnjake. Obično su aktivne u kasnu zimu i rano proljeće, pa ćete ih tada najvjerojatnije uočiti kako okopavaju vaš travnjak ili vrt.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako ćete znati imate li krtice?

Znakovi da imate krtice uključuju:

Prvi znak aktivnosti krtica su hrpe iskopane zemlje na površini travnjaka, cvjetnjaka ili povrtnjaka, poznati kao krtičnjaci.

Krtice koje tuneliraju kroz tlo mogu poremetiti korijenje sadnica i drugih malih biljaka u cvjetnim gredicama i povrtnjacima.

Odakle dolaze krtice?

Krtice žive u zemlji, tako da ih je teško pronaći. Iz životinjske obitelji Talpa europaea, one su usamljena bića koja žive u podzemnim tunelima hraneći se kukcima koji žive unutra.

Kako se riješiti krtica?

Krtice su poznate po svom izoštrenom osjetilu mirisa, pa je jedan od najboljih prirodnih načina da ih se držite podalje da u njihov tunel stavite nešto što ima intenzivan miris. Ovisno o tome što biste rado stavili u tunel, ideje uključuju talog kave i ricinusovo ulje pomiješano s kajenskim paprom, kao i kuglice za moljace.

Još jedan način da ih držite podalje od svog vrta je da uklonite njihovu omiljenu hranu, kao što su gliste i ličinke. Bez njih za uživanje, krtice će početi tražiti drugdje. Osim toga, krtice također ne vole narcise, nevene i alijume, pa će vam omeđivanje vrta ovim cvjetnicama pomoći da ih odvratite.

Što privlači krtice u vaš vrt?

Vrtne krtice nevjerojatno vole gliste, tako da će svaki vrt s plodnom zemljom sigurno privući mala krznena stvorenja. Iako njihovi krtičnjaci mogu biti frustrirajući, neki od bonusa su povećana drenaža.

image
/SHUTTERSTOCK

Kako kava uklanja krtice?

Uz ostale štetnike, vrtne krtice ne vole jak miris kave. Jednostavno posipite malo mljevene kave po njihovom tunelu i u svom vrtu kako biste ih prirodno držali podalje. Još bolje, kava će poslužiti i kao gnojivo za tlo.

Jesu li krtice štetne za vaš vrt?

Krtice nisu loše za vaš vrt. Unatoč tome što okopavaju vaš travnjak, one uglavnom jedu ličinke, daju vam besplatno gnojivo i prozračuju vaše tlo. Ako ih želite odvratiti, uvijek se pokušajte odlučiti za prirodan pristup umjesto ubijanja. U slučaju krtica koje teško kontrolirate, najprije se obratite stručnjacima za savjet.

Hoće li vam krtice ući u kuću?

Ne, krtice vam neće ući u kuću. One uživaju u tišini i toplini života pod zemljom, tako da se nećete morati brinuti da će napasti vaš dom. Budući da ostaju samo u jednom području ako ima dovoljno hrane, neće zauvijek živjeti u vašem vrtu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:18