BOGATO NUTRIJENTIMA

Kuhano povrće koje svi volimo može itekako pomoći rastu vaših sobnih biljaka

 SHUTTERSTOCK
Upravo smo otkrili način zalijevanja za poboljšanje zdravlja vaših biljaka, a uključuje nešto što smo cijeli život izlijevali u odvod

Uvijek smo u potrazi za načinima kako sobne biljke održati zdravim. Bez obzira na to koliko nekonvencionalna metoda njege biljaka može biti, ljubitelji biljaka dat će sve od sebe kako bi osigurali da one cvjetaju, posebno tijekom ovih dugih zimskih mjeseci. Upravo smo otkrili jednostavan način zalijevanja za poboljšanje zdravlja vaših biljaka, a uključuje nešto što smo cijeli život izlijevali u odvod... ostatke vode od kuhanog krumpira.

Da, škrobna voda koja vam ostane u posudi nakon kuhanja krumpira može se koristiti za dobrobit vaših sobnih biljaka. Ova voda sadrži mnoštvo vitalnih hranjivih tvari koje mogu dati vašim biljkama prijeko potreban poticaj kada izgledaju malo lošije zbog istrošenosti - jednostavno ostavite da se ohladi prije nego što ju upotrijebite kao zamjenu u svojoj redovnoj rutini zalijevanja.

image
SHUTTERSTOCK

ZAŠTO JE OSTATAK VODE OD KRUMPIRA DOBAR ZA SOBNE BILJKE?

Pire, kuhani, pečeni, prženi - svi mi volimo krumpir i nema sumnje da čini čuda za nas ljude kao glavni ugljikohidrat u našoj prehrani, ali što je s našim biljkama?

Voda ovog čudesnog povrća sadrži neke bitne hranjive tvari koje pomažu sobnim biljkama da napreduju. Voda nakon kuhanja trebala bi sadržavati sva tri ključna mikroelementa potrebna za rast biljaka, uključujući kalij, dušik i fosfor. Ostale hranjive tvari također uključuju kalcij i magnezij, od kojih se drugi koristi za stvaranje klorofila.

image
SHUTTERSTOCK

KAKO PRIHRANJIVATI BILJKE VODOM OD KRUMPIRA?

Da biste isprobali ovaj trik za njegu biljaka, jednostavno ocijedite ostatke vode od krumpira natrag u posudu sljedeći put kada kuhate, umjesto da je izlijete u odvod. Pazite da se voda potpuno ohladi, a zatim je koristite kao zamjenu u svom standardnom režimu zalijevanja. Međutim, pazite da ne koristite vodu za krumpir koja sadrži sol jer bi to potencijalno moglo naškoditi vašim biljkama sprječavajući korijenje da upije vodu.

Ovaj trik nemojte koristiti prečesto, umjesto toga samo s vremena na vrijeme, ovisno o tome koliko često zalijevate svoje biljke. Ne zaboravite redovito ispirati svoje biljke vodom bez krumpira kako biste očistili nakupine škroba u tlu. Također, provjerite jeste li temeljito procijedili vodu od krumpira prije nego što je upotrijebite jer bi ostaci krumpira mogli izazvati plijesan ili štetnike.

Razmislite i o dobu dana kada odlučite zalijevati svoje biljke. Kad idete zalijevati biljke krumpirovom vodom, činite to ujutro ili navečer kako bi biljka imala dovoljno vremena da je upije prije nego što ispari. Ako ne iskoristite svu vodu od krumpira, možete ju pohraniti u hermetički zatvorenu posudu u hladnjaku i koristiti je do tjedan dana kasnije. Ako to učinite, prvo dobro protresite posudu.

image
SHUTTERSTOCK

KOJE ĆE SOBNE BILJKE IMATI NAJVEĆU KORIST OD VODE OD KRUMPIRA?

Dobra vijest o ovom triku za biljke je da je malo vjerojatno da će uzrokovati bilo kakvu ozbiljnu štetu bilo kojoj od vaših biljaka budući da je škrobna voda korisna za sve vrste biljaka koje rastu. Ipak, postoje određene sobne biljke koje će imati više koristi od drugih.

Biljke koje će najvjerojatnije imati koristi su sve s dubokim korijenskim sustavom, stoga se držite monstere i palmi. Iz tog razloga bi također bilo vrijedno izbjegavati ovaj trik na kaktusima ili sukulentima. To je zato što su njihovi kraći korijenski sustavi podložniji natapanju vodom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. travanj 2024 10:30