Voli toplije krajeve

Kumkvat ili zlatna naranča: Atraktivna je i često je uzgajamo čisto iz fore

 Dekorativ bitkilərin satışı
Kumkvat ili zlatna naranča, egzotična je biljka porijeklom iz Kine. Lijepo stabalce, u tegli naraste do 3 metra

Mogla bi reći da se uzgaja zbog ukusnog ploda, ali realno kod nas se uzgaja iz fore - atraktivnog je izgleda i neobična je, cvijet kao i u svih agruma ima nevjerojatno ugodan miris, a ima i lijepe kožaste listove.

Za kumkvat je bitna temperatura, to je biljka toplijih krajeva te joj je Mediteran idealan, iako ju je i tamo zimi potrebno unijeti ili zaštititi. Idealna joj je temperatura od 25 do 35 stupnjeva. Biljka mora imati puno svjetla, ali ne nužno izravnog sunca. Zimi može živjeti u sobi ili stubištu (ako je grijano). Treba kontrolirati gamadi koje je vole napasti, lisne i štitaste uši, grinje i crveni pauk. Ako primijetite čudne nakupine na lišću i mladim izbojima - zatražite pomoć.

Budite oprezni ako biljku tretirate sredstvima; mora proći period karence nakon kojeg smijete konzumirati plodove (dobro ih prati). Prihranjujte organskim gnojivom. Zalijevati obilnije ljeti, 2-3 puta tjedno, zimi puno rijeđe. Zapamtite, ni jedna biljka ne voli biti konstantno mokra osim močvarnih vrsta.

Za one koji žele biti uspješni

DRENAŽA BILJAKA

Svaku biljku potrebno je saditi s drenažnim slojem na dnu tegle - on će osiguravati vlagu, a držati vodu podalje od korijena biljke, čak i ako ne izbacite višak vode nakon zalijevanja. Povremeno je potrebno biljke otuširati, naročito širokolisne biljke jer na lišću zadržavaju prašinu koja zatvara pore - biljke ne mogu disati. I najbitnije - odaberite biljku prema svojim životnim navikama. Ako
ih zaboravljate, nemojte odabrati zahtjevnu biljku i obrnuto, ako se volite baviti biljem nemojte odabrati sanseveriju ili zamiju koje je poželjno zaboraviti zaliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. ožujak 2024 07:33