MADE IN GREEN

Kutnakvadrat, domaći kreativni studio koji se bavi izradom ručno rađenih predmeta od betona

Krešimir Tušak i Tonći Urošević osnovali su studio Kutnakvadrat u sklopu kojeg izrađuju i betonske tegle za biljke koje ne mogu ostati nezamijećene u moru sličnih proizvoda. Provjerite zašto.

Zagrepčanin Krešimir Tušak i Splićanin Tonći Urošević kroz različite poslove shvatili su da žele raditi nešto što nije klasičan posao, nego posao koji potiče kreativnost i samostalnost te voditi život u malo drugačijoj svakodnevici.

- Zbog spleta okolnosti počeli smo se baviti nečim što u nama budi strast i, što je još važnije, zabavlja nas. Krešimir, po struci fizioterapeut, od malih je nogu zaljubljenik u prirodu, osobito biljni svijet, a ja sam magistar zaštite okoliša. Uspjeli smo objediniti struku i hobije i pronaći se u ovom zanimljivom poslu kojim se sada bavimo. Tako je nastao Kutnakvadrat, kreativni studio, odnosno betonski laboratorij koji se bavi izradom ručno rađenih predmeta od betona - priča nam Tonći Urošević.

Trenutačno nude desetak različitih rješenja za posude za biljke u koje možete posaditi baš sve, od mahovina do filodendrona

Ovaj simpatični dvojac izrađuje lampe, tegle za cvijeće, svijećnjake i druge dekorativne dodatke za dom, a sve je počelo ljubavlju prema uradi sam projektima i upcycling konceptima.

- Prvo smo počeli izrađivati jednostavniji namještaj od paleta, restaurirati namještaj i kroz taj rad promišljali o načinima kako da dobijemo proizvode kojima bismo zadovoljili vlastita poimanja lijepog, drugačijeg, a opet jednostavnog i funkcionalnog.

Kutnakvadrat je nastao krajem prošle godine kada smo napokon krenuli s realizacijom ideja koje su nam se ‘motale’ po glavama već dulje vrijeme. Tome je prethodila dobra godina studiranja samog materijala, njegovih svojstava, načina obrade i idealnog sastava koji pokazuje najbolje karakteristike. Tek kad smo bili sigurni da možemo dobiti kvalitetan proizvod bacili smo se na izradu testnih modela - kaže Krešimir i ističe kako inspiraciju najviše crpe iz okoline.



- Volimo reciklirati i obilaziti otpad, gdje nam često za oko zapne neki zanimljiv oblik. Uvijek krećemo od pitanja ‘što bi ovo još moglo biti?’. Otpad je neizbježan dio društva, a mi to pokušavamo iskoristiti. Stoga, od recikliranih materijala najčešće izrađujemo kalupe naših proizvoda. Samim time smanjujemo količinu otpada i cijela upcycling/recycling/diy priča se zaokružuje - dodaje Tonći.

Primarna ideja im je dobiti funkcionalni proizvod zapakiran u jednostavan minimalistički dizajn. Također, trude se od jednog objekta dobiti višenamjenski proizvod, primjerice tegla za biljke može postati i posuda za voće ili pak zanimljivi svijećnjak. Beton im se svidio odmah zbog svojstava.

- Lako se kombinira s drugim materijalima, apsolutno može biti klasičan i moderan, tako da može odgovarati svakom prostoru u kojem se nađe - ističu, a na naše pitanje kako izgleda proces nastanka, primjerice, teglice za biljke, kažu da on kreće od potrebe same biljke. - Primjerice, kada se radi o manjim biljkama, imamo slobodu zaigrati se oblicima jer nam dubina korijena dopušta tu igru, a s većim biljkama želimo se ograničiti minimalističkom izvedbom kako bi biljka ipak bila u prvom planu.

Nakon odabira kalupa slijedi betoniranje, desetak dana sušenja (ovisno o vremenskim uvjetima - vlaga, temperatura) te završna obrada. Cijeli proces traje oko dva tjedna. Beton svoju maksimalnu čvrstoću postigne nakon 28 dana i tek tada je spreman za distribuciju - kaže kreativni dvojac i ističe da je zbog teksture betona svaki predmet unikatan.

- Želimo staviti naglasak na sadržaj, a ne na ambalažu. Upravo zbog takve ideje naš konačni produkt je minimalističkog izražaja, a sam materijal daje notu industrijskog dizajna. U konačnici smo dobili proizvode koje će si svatko moći priuštiti i u njima uživati. Ne volimo generirane kalupe i trudimo se uvijek biti inovativni - kažu Tonći i Krešimir.

Trenutačno nude desetak različitih rješenja za posude za biljke, različitih oblika i dimenzija. - U naše tegle možete posaditi doslovno sve, od mahovina, sukulenata i kaktusa pa sve do fikusa, filodendrona ili palme. Svaki zaljubljenik u biljke može pronaći teglu po mjeri i obliku koji mu odgovara. U ponudi imamo i pet oblika lampi, uz koje kupci mogu birati cijeli spektar različitih boja kabela te nekoliko različitih tipova Edison vintage žarulja.

Proizvodi se mogu naručiti putem naše web stranice https://kutnakvadrat.myshopify.com/, ili direktno putem društvenih mreža facebook.com/kutnakvadrat/, instagram.com/kutnakvadrat/, twitter.com/kutnakvadrat ili maila Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - zaključili su Tonći i Krešimir.

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. ožujak 2024 11:27