CARSTVO BONSAIJA

Majstor bonsaija stvara potpuno novu razinu kreirajući mini šume koje prkose gravitaciji

 Omiya Bonsai Art Museum
Bonsai, oblik umjetnosti koji uključuje tehnike uzgoja za dobivanje malih stabala koja oponašaju stabala pune veličine

Masahiko Kimura, kojeg ne treba brkati s istoimenim slavnim japanskim judašem, svjetski je poznati bonsai majstor. Rođen u Saitami u Japanu 31. ožujka 1940., a karijeru bonsai umjetnika započeo je u dobi od 15 godina, prenosi Awesome Inventions. Sve je počelo kada je služio kao šegrt bonsai majstora po imenu Motosuke Hamano u Toju-en Bonsai Gardenu. Nakon jedanaest godina rada pod Hamanom, odlučio se samostalno baviti zanatom. Od tada je stvorio mnoga remek-djela koja se smatraju najboljima na svijetu. Ali njegova posljednja kreacija, šuma Hinoki koja sadrži mini šumu koja prkosi gravitaciji, njegovo je najfascinantnije djelo dosad.

image
Omiya Bonsai Art Museum

Bonsai, oblik je umjetnosti koji uključuje tehnike uzgoja za dobivanje malih stabala koja oponašaju veličinu i oblik stabala pune veličine. Japanska tradicija proizvodnje umjetno patuljastih stabala datira više od tisuću godina. I još uvijek je popularna tehnika hortikulture, ne samo u Japanu, već i u mnogim različitim dijelovima svijeta. Stoljećima su se umjetnici bonsaija strogo pridržavali konvencionalnih pravila tradicionalne izrade bonsaija. Masahiko Kimura, s druge strane, odlučio je kreirati vlastiti put stvarajući vlastiti stil i dizajn.

image
Omiya Bonsai Art Museum

Njegove nekonvencionalne kreacije bonsaija isprva su izazvale kontroverze. Neki tradicionalisti smatraju ga nekonformističkim umjetnikom, ali Kimura je nastavio kršiti tradicionalna pravila izrade bonsaija. Tipično, umjetnost uključuje uzgoj jednog stabla ili grma posađenog u posudi. Umjesto da posadi samo jedno minijaturno stablo, Kimura je sjajno stvorio mini-šumu koja niče iz nagnutog mrtvog drveta. Producirao je i prodao nekoliko verzija Šume Hinoki, ali originalna verzija, koju je stvorio prije više od 20 godina, još uvijek ponosno stoji u njegovom vrtu. Njegov vrt nalazi se u Omiyi u Japanu i otvoren je za javnost na zahtjev.

image
Omiya Bonsai Art Museum

Iznimne bonsai tehnike Masahika Kimure oduševile su mnoge bonsai umjetnike iz cijeloga svijeta. Kako bi podijelio svoje jedinstvene tehnike uzgoja, ponudio je demonstracije i radionice unutar i izvan Japana. Njegovi su radovi predstavljeni u raznim velikim publikacijama diljem svijeta. Od 1988. godine osvaja prestižne nagrade i stekao je brojne učenike iz različitih zemalja. Njegovi učenici su Marco Invernizzi, Ryan Neil, Salvatore Liporace, Marc Noelanders i Ernie Kuo koji su kasnije svi sami postali majstori bonsaija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 20:17