SVA LICA MONSTERE

Mama i kći kao dinamični duo: Verka handmade prostirke

Bave se ručnom izradom prostirki - pokrivača u obliku školjke i lista filodendrona tj. popularne monstere. Sa svestranim kreativkama, Veronikom i Elom Filipec, pričali smo o tome kako je cijela ova priča krenula, koliko je težak proces izrade i što očekuju od biznisa u skorijoj budućnosti

Verka je brend koji se bavi ručnom izradom prostirki - prekrivača u obliku (za sada) dva motiva - školjke i lista filodendrona, tj. popularne monstere. Brend je nastao divnom sinergijom majke i kćeri, Veronike i Ele Filipec, a mi smo ih za početak upitali kako je sve počelo. - Obje uživamo u biljkama, prirodi, moru odakle smo i crpile inspiraciju.

Verka je inače nadimak od imena Veronika, tako je i brend dobio svoje ime. Mama i ja živimo u Zagrebu na odvojenim adresama, zato smo i krenule u zajednički projekt, kako bismo više vremena provodile skupa. Moja se mama cijeli život bavi ručnim radovima. Kao mlada krenula je s heklanjem i šivanjem, a sada vodi radionice ručnih radova u nekoliko zagrebačkih kulturnih centara. Od paške i sunčane čipke, zlatoveza, bijelog veza, izrade tradicionalnih narodnih nošnji, tkanja… - priča nam Ela i dodaje kako je ona završila grafičku školu i neko vrijeme studirala krajobraznu arhitekturu.

- Oduvijek me privlači dizajn, crtanje i kreativno stvaranje. Trenutno radim s prijateljicom Dinom Šavorić ručno izrađeni nakit pod brendom My Mon Mon. I mama i ja smo oduvijek u kreativnim vodama, drugačijim, ali baš smo se zato dobro spojile. Htjele smo pokrenuti nešto zajedničko, ja sam joj predložila ideje, a ona je osmislila kako i od čega bismo to mogle izvesti. Sama je ideja došla spontano. Preselila sam se u novi stan i htjela sam imati funkcionalne ukrasne detalje na svom balkonu. Listovi filodendrona predivni su, veliki, rupasti, specifični i prepoznatljivi, a školjka je jednostavno pomisao na more, ljeto, toplinu... - priča kreativna Ela.

Njihove handmade stvari izvana su izrađene od 100 % lana, a punjene su antialergijskim silikonskim punjenjem.

Odlučile su izrađivati prostirke u zanimljivim oblicima, tako da budu korisni, ali i lijepi, ne treba ih se pospremati niti slagati, jer kad ih se ne koristi, služe kao ukras u interijeru. Verka je izvana izrađena od 100 % lana, a punjena je antialergijskim silikonskim punjenjem. - Zbog toga što smo mali proizvođači, trebalo nam je dosta vremena da nađemo materijal i boje koje odgovaraju našim proizvodima. Od početka smo htjele da to bude prirodni lan, a da punjenje bude meko i prikladno za djecu. Za početak smo odlučile imati smo tri boje i dvije veličine - kaže Ela.

Mint zelena, svijetloroza i plavkastosiva boje su koje nude, a prostirke su, kažu, namijenjene svim uzrastima, ali i kućnim ljubimcima.

Mint zelena, svjetloroza i plavkastosiva boje su koje su odabrale, pritom je mint zelena primarna za list, roza za školjku, a siva je neutralna, ali ovaj duo ističe kako svatko može izabrati boje koje želi za svoju prostirku. - Može biti jednobojna ili dvobojna. Također, imamo opciju izrade Verki s vodootpornim dnom, te personaliziranu, gdje izvezemo inicijale, ime ili rečenicu - objašnjava Ela i ističe kako ove divne prostirke nastaju u njenoj staroj sobi.

- Mama ju je prenamijenila u svoju kreativnu sobu gdje iscrtavamo i krojimo, a mama to sve na kraju sašije i napravi štepove kako bi proizvodi dobili tu prepoznatljivost naših motiva. Verke zatim pakiramo u posebno izrađene torbe koje smo same osmislile - objašnjava. Cijeli proces, ističu kreativke, od crtanja, krojenja, šivanja te izrada torbe, peglanja i pakiranja traje oko 3-4 sata. Verka je proizvod namijenjen svim uzrastima; djevojčicama i dječacima, odraslima i bebama te kućnim ljubimcima.

- Uz nas dvije, tu je mala vojska obitelji i prijatelja koji su nam svojim savjetima pomogli da Verku dovedemo do ovdje. Brat Tihomir je grafički dizajner u studiju Regular Commpany i on nam je pomagao oko loga, deklaracija i ostalih dodataka. Većina fotografija na Instagramu i Facebooku djelo je prijateljice Matee s profila @oprrosti. A ima još ljudi kojima bih se trebala zahvaliti, oni će znati tko su - zaključuje simpatična Ela. Ovaj kreativni tandem prodaje svoje proizvode isključivo preko Instagram i Facebook profila, ali uskoro planiraju otvoriti i svoju internetsku trgovinu. Uskoro stižu i novi oblici za prostirke, te novi proizvodi za interijere, ali i eksterijere, stoga ih ne propustite prvi vidjeti na njihovim profilima: Facebook: Verka handmade

Instagram: verka.handmade ili kontaktirati elektroničkom poštom na Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

Foto: Berislava Picek/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 04:03