30 NAJLJEPŠIH

Mediteranske terase od kojih zastaje dah

 

Bugenvilija, jasmin, glicinija, bršljan, vinova loza... Ako razmišljate o sadnji vinove loze ili neke druge penjačice, ali ne znate koju biste odabrali, potražite inspiraciju u nekom od ovih 30 primjera i ne propustite savjet krajobrazne arhitektice Aleksandre Coll za postizanje savršenog ambijenta.

Navikli smo vidjeti bugenviliju u vrtovima i mediteranskim fasadama pa malo tko zna da je riječ o tropskoj penjačici, rodom iz Brazila. Za svoj rast treba izravno sunce i visoke temperature - mraz ju može ubiti, a mora biti i zaštićena od vjetra. S vremenom bugenvilija formira deblo, koje stvara hladovinu i unosi boju, kao što možete vidjeti na ovoj fotografiji.

Jasmine je penjačica koja se ističe svojim lijepim i aromatičnim cvjetovima. Savršena je za presvlačenje terase tamnozelenim lišćem i malim bijelim cvjetovima. Izvrsno podnosi izravnu sunčevu svjetlost, raste brzo i treba vrlo malo brige za održavanje.

Bršljan je idealna penjačica za "tapeciranje" zidova ili terasa, jer mu ne treba puno za rast. Uz to, vrlo brzo raste, tako da će u kratkom vremenu pokriti svaku površinu. Ovdje se spušta kaskadno poput zavjesa ispred ljetnog salona, što stvara dodatnu hladovinu.

Glicinija očarava svojim lijepim i mirisnim visećim cvjetovima obojenim između ljubičaste, ružičaste, bijele ili plave boje. Ova je penjačica vrlo dobra opcija za terase ili ljetne salone jer, dok u vrućim mjesecima daje hladovinu, tijekom zime gubi listove, pa ćete moći uživati u suncu i tijekom zimskim mjeseci. Jedno upozorenje: biljka, kao i sjeme, može biti pomalo otrovne. Budite na opreznu ako kod kuće postoje mala djeca ili kućni ljubimci.

I bez sumnje ključ je uspjeha bršljan koji prekriva strukturu sjenice, pretvarajući ovaj prostor u gotovo čarobni kutak skriven iza prirode. Bršljan je vrlo dobra opcija za "presvlačenje" struktura, poput pergola ili sjenica, jer raste vrlo brzo, od 10-20 centimetara godišnje. Ali budite oprezni, iako mu sunce pomaže da raste, više voli sjenu.

Romantična, seoska, prirodna, vintage, delikatna ... Ovo i puno više je ljetna blagovaonica koja uživa u izuzetnoj hladovini, onoj koja nudi ovaj lisnati ružin grm. To je penjačica, koja se ističe po tome što je vrlo lisnata i nudi izvrsnu cvatnju koji se održava 5-6 tjedana.

Glavni adut ove blagovaonice na otvorenom je djevičanska vinova loza koja prekriva zidove i stropove. Loza je listopadni grm, ali prije nego što izgubi lišće, promijeni boju u crvenkastu nijansu, iako se mogu naći u različitim nijansama, kao što se vidi na ovom trijemu.

Da biste zaštitili od sunca u ovoj ljetnoj blagovaonici odabran je pokrov koji će imati dvostruku funkciju: pruža hladovinu i savršeno je integriran u prirodni okoliš ovog vrta. Osim toga, ružičasti cvjetovi ove penjačice u obliku trube stvaraju romantičnu i nježnu atmosferu.

Predivna bugenvilija!

Da bi blagovaonicu što bolje integrirali u prirodno okruženje, vlasnici su se odlučili za vrlo diskretnu strukturu pergole koja u osnovi služi kao podrška penjačici, koja u ovom šarmantnom kutku djeluje kao vegetacijski pokrov.

Pergola može kombinirati otvoren i zatvoreni krovni prostor ovisno o godišnjem dobu i položaju sunca, kao u ovom primjeru.

Glicinija ima sve: nudi hladovinu, boju i stvara sliku razglednice, kao na ovom vidikovcu, gdje daje privatnost. Ova dugovječna penjačica može živjeti više od 100 godina, brzorastuća je i može doseći visinu od 15 metara.

Zbog ljepote svojih raznobojnih cvjetova, bugenvilija je vrlo pogodna za stvaranje hodnika ili cvjetnih galerija, poput ove u fazi rasta. Međutim, važno je imati na umu da je raste prilično spor i da zimi, ovisno o vremenskim prilikama, izgubi lišće, pa će i struktura biti izložena.

Teško je povjerovati, ali ova se terasa nalazi u gradu. Bujni bršljan koji tapecira zidove, a koji obiluje prirodom svježinom, ovaj je mali izlaz na vana učinio čarobnim. Uz to, zimzelena biljka vinove loze cijele godine ostaje zelena.

U nastavku pogledajte ostale predivne primjere!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
07. ožujak 2024 08:22