Hit lokacija u gradu

Mex Cantina u Zagrebu carstvo čak 300 kaktusa

Ima ih svuda: na zidovima, na stolovima, na ulazu... U toplije doba godine mnogi su izloženi vani, a čim zahladi, sele se unutra. Ima ih svih vrsta, a među njima je nekoliko vrsta agava, koje se koriste za proizvodnju piva i tequile

Jedan od prvih meksičkih restorana u Zagrebu, sada svima dobro poznata Mex Cantina na Savskoj 154, omiljeno je odredište ljubitelja Mariachija ili žestokih papričica. Manje je poznato da je Mex Cantina također omiljeno sjedište raznih vrsta kaktusa, točnije negdje oko 300 kaktusa smjestilo se kroz cijeli prostor restorana. Jedni se šepure na samom ulazu, drugi vise po zidovima, a treći ukrašavaju stolove.

Svaki je poseban na svoj način

Posađeni su u jedinstvene i šarolike glinene posude. O njima brinu vlasnik i zaposlenici koji budno paze da se ne bi pojavila kakva bolest

Hrvoje Bešlić, hrvatski “kralj kaktusa”, Mex Cantinu naziva azilom za kaktuse. Mile Smiljić, vlasnik restorana, veliki je zaljubljenik u meksičku kulturu koji već preko dvadeset godina marljivo vodi Mex Cantinu i donosi duh Mexica u Zagreb. Samo uređenje restorana svjedoči vlasnikovoj želji za dosljednošću, pokušaju da svoje goste pomoću hrane, uređenja i ambijenta transportira u srce države o kojoj već sve znamo zahvaljujući Grupo Televisiji. Jedan od glavnih motiva u stvaranju ambijenta je i spomenuti kaktus. Vjerojatno je već poznato da te sukulentne biljke potječu iz Amerike, a zapravo su i jedan od zaštitnih znakova Mexica.

Osim toga, kaktusi su izrazito jednostavne biljke za održavanje. Te uglavnom bodljikave trajnice otporne su na sušu zahvaljujući svom mesnatom i sočnom tkivu. Mogli bismo odvažno ustvrditi da njihova popularnost u našim krajevima dolazi baš iz te činjenice da ne traže puno vode, ne zato što smo škrti, nego zato što smo zaboravni.

Neke od biljaka su u restoran donijeli vlasnici, kada su im te biljke postale prevelike i komplicirane za održavanje

Hrvoje Bešlić, koji se bavi uzgojem kaktusa već preko 60 godina i koji je vodeći proizvođač kaktusa i drugih sukulenata u Hrvatskoj, osoba je zadužena za kaktuse Mex Cantine, pa smo mu uputili nekoliko pitanja o njegovim ljubimcima. Većina trenutačno izloženih kaktusa u Savskoj preko zime, točnije s prvim većim kišama, odlazi kod Hrvoja u Petrinju.

- Budući da prevelika količina kiše izrazito šteti kaktusima i čini da oni strunu, u hladnijim periodima ih pohranjujemo u staklenik, a veći kaktusi, koji teže i do stotinu kilograma, bivaju premješteni unutar restorana da bi ih se zaštitilo - navodi Bešlić.

U toplije vrijeme, kada su kaktusi izloženi ispred kantine, o njima brigu vodi vlasnik i njegovi zaposlenici, a Hrvoje nadgleda cijelu situaciju u smislu nametnika ili nekih drugih bolesti.

- S obzirom na količinu kaktusa koji se tamo nalaze bilo bi besmisleno nabrajati ih pojedinačno, ali bih svakako istaknuo više vrsta agava koje se nalaze među njima, a koje se iskorištavaju za proizvodnju piva ili vrlo dobro poznate meksičke tequile - ističe Hrvoje i dodaje: - U jednom trenutku je i na meniju bila tortilja s kaktusom, što je svakako dokaz velikog truda vlasnika da predstavi sve čari meksičke kuhinje.

Većina kaktusa koji su sada u vlasništvu restorana vlasnik je nabavio od Hrvoja, ali postoji i jedan dio koji je dobio. Naime, dosta ljudi u trenutku kada njihovi kaktusi postanu preveliki rastom i komplicirani za održavanje odnesu ih ili u Botanički vrt ili ih poklone Mili jer znaju da ih daju na pravo mjesto. Za razliku od drugih azila, samo pogledom na ove kaktuse bit će vam jasno da oni ne žele biti nigdje drugdje, osim tu. Mile Smiljić se pobrinuo da se svi oni osjećaju posebno, a da tako i izgledaju, stavljajući ih u simpatične, jedinstvene i šarolike glinene posude. Sljedeći put kad se zaželite meksičke kuhinje nemojte da vam promaknu ovi neobični stanovnici.

Foto: Neja Markičević/Hanza Media

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 14:47