ČUDO PRIRODE

Mineral 21. stoljeća: čisti i detoksicira organizam od virusa, bakterija... svega

Unsplash
 Olga Kudriavtseva
U dermatologiji pomaže kod akni, herpesa, seboreja, perutanja vlasišta te različitih vrsta dermatitisa i akutnih stanja psorijaze

Zeolit je 100 posto prirodni mineral koji nastaje u procesu miješanja vulkanske lave s alkalnim podzemnim vodama. Švedski mineralog Axel Crönstedt otkrio ga je davne 1756., i to proučavajući mineral stilbit koji je tijekom zagrijavanja bubrio. Taj novi materijal nazvao je “zeolit” od grčkih riječi “zeo” i “lithos”, što se doslovno prevodi kao “kipući kamen”.

Prirodnih zeolita ima više od 270 vrsta, pri čemu mogu biti vlaknasti, lisnati i kristalni. Za žive organizme najučinkovitiji je samo jedan, kristalni - klinoptilolit. Sivkasto-bijele je boje, a njegova rešetkasta molekularna struktura, s kristalima koji sadrže mikroelemente poput natrija, kalcija, kalija i magnezija, negativno je nabijena i privlači male pozitivne čestice, apsorbirajući teške metale poput olova, arsena, žive, nikla i kroma. U svoju strukturu povlači slobodne radikale, pesticide, herbicide, insekticide, viruse, bakterije, parazite i druge štetne tvari. Drugim riječima, čisti i detoksicira organizam, ljudski, životinjski, pa i biljni.

image
Berislava Picek/CROPIX

DERMATOLOGIJA

U dermatologiji pomaže kod akni, herpesa, seboreja, perutanja vlasišta te različitih vrsta dermatitisa i akutnih stanja psorijaze. Može se umiješati s uobičajenom kozmetikom za njegu lica i tijela, a mogu se raditi i smjese s uljem ili vodom.

- U dermatologiji je efikasan jer djeluje na lokalni imunitet stanica kože, pruža antioksidativnu zaštitu, stimulira proces regeneracije, olakšava procese obnove i čišćenja dubokih slojeva kože. U kozmetici se koristi kao aktivni sastojak koji omogućava kozmetičkim preparatima da prodru u kožu - pojašnjava Vanja Horvat. Najavljuje i zeolitnu krenu s ionizirajućim srebrom, koja uskoro izlazi na tržište, a pokazala je fantastične rezultate u borbi sa prištićima, seborejom, psorijazom i drugim oblicima dermatitisa.

image
Unsplash
Kristiana Pinne

Načini primjene:

● Tijelo i lice: mješavina zeolitnog praha i maslinova ili kokosova ulja u omjeru: 2 žličice zeolitnog praha i 1 žličica ulja. Smjesa pomaže i kod herpesa, a na zahvaćeno područje nanosi se čistom rukom ili štapićem za uši. Može se umiješati i gušća smjesa, koja se koristi kao maska za dubinsko čišćenje lica. Ona se ispire 15 minuta nakon nanošenja, a nakon toga se nastavlja s uobičajenom njegom lica.

● Akne: zeolitni prah dodaje se u postojeću kremu ili masku za lice (omjer zeolitnog praha i kozmetičkog proizvoda je 1:9).

● Neurodermatitis ili psorijaza: zeolitni prah dodaje se u postojeću kremu za tijelo (omjer zeolitnog praha i kozmetičkog proizvoda je 1:9). Mogu se raditi i zeolitne kupke u omjeru: na 5 litara mlake vode dodati 15 grama zeolita u prahu.

● Perutanje vlasišta: masirati tjeme uljem ili vodom u koje je umiješan zeolitni prah u omjeru: decilitar vode ili baznog ulja i 5 grama zeolita u prahu

● Piling tijela: u dlan se stavi pola jušne žlice zeolitnog praha te se njime nježno trlja cijela koža, a potom se kratko istušira.

ZEOLITNA MASKA ZA LICE

Fotografkinja Berislava Picek već dulje vrijeme koristi zeolit, a novinarka Jelena Cvetko tek prvi put. Ovo su njihova iskustva

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Potrebni materijal: zeolit, maslinovo ili kokosovo ulje, plastična ili keramička žličica i posudica te četka za nanošenje smjese.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. Ne smije se koristiti metalni pribor jer pri doticaju s tim materijalom dolazi do ionske izmjene zbog koje zeolit gubi dio kapaciteta.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Omjer za smjesu: dvije žličice zeolitnog praha i jedna žličica maslinova ulja.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. Želite li da ona bude gušća, kako bi se koristila kao maska za dubinsko čišćenje lica, dodajte još zeolita u prahu.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. Berislava je umiješala malo gušću smjesu, a Jelena rjeđu, što se vidi i po samoj boji smjese.

image
Fotografkinja Berislava Picek
Berislava Picek/CROPIX

Berislavina smjesa se brže sušila te je brže osjetila zatezanje kože, i to najviše na čelu.

image
Novinarka Jelena Cvetko
Berislava Picek/CROPIX

6. Jelenu je malo manje zatezala koža na licu te se, s obzirom na nešto veću količinu ulja, nije sušila.

image
Novinarka Jelena Cvetko i fotografkinja Berislava Picek
Berislava Picek/CROPIX

7. Nanošenjem rjeđe smjese Jelena je imala osjećaj nahranjene kože, koja je nakon ispiranja bila glađa na dodir, dok je Berislava imala i efekt pilinga, odnosno očišćenog površinskog sloja kože, koja je bila mekša na dodir.

image
Berislava Picek/CROPIX

Otkrili smo zašto sve više ljudi kupljene namirnice pere u vodi sa zeolitnim prahom, na koje se još načine može koristiti u kućanstvu te koje benefite poljoprivrednici i farmeri mogu imati njegovom primjenom.

KUHINJA

Zeolit se koristi za pranje i detoksikaciju voća i povrća, pa čak i mesa. Jer, kao što smo spomenuli, voće i povrće tretirano je raznim kemikalijama, pesticidima, herbicidima, insekticidima... Upravo zbog toga su biljke koje svakodnevno konzumiramo pune teških metala, nitrata, biogenih amina, alkaloida i drugih štetnih tvari koje dokazano uzrokuju niz oboljenja. Pranjem voća i povrća u vodi sa zeolitnim prahom mineral će za sebe vezati pesticide, teške minerale i ostale toksine. Zeolit apsorbira neugodne mirise, što predstavlja odlično rješenje za hladnjake i kante za otpad.

image
Berislava Picek/CROPIX

NAČIN PRIMJENE:

● U litru vode umiješati pet grama zeolinskog praha, dodati voće i povrće te ostaviti da odstoji 15 do 20 minuta. Prije konzumacije namirnice treba isprati pod mlazom vode. Prilikom tretiranja namirnica izbjegavajte metalne posude i pribor.

● Zeolitni prah u posudici (opet ne smije biti metalna) može se staviti u kantu za otpad ili hladnjak gdje će “pokupiti” sve neugodne mirise.

● Prema nekim iskustvima, posudicu sa zeolitom poželjno je staviti i pokraj TV-a jer privlači na sebe i radioaktivnost.

image
Berislava Picek/CROPIX

STOMATOLOGIJA

U stomatologiji pomaže kod svakodnevne higijene usne šupljine za afte, gingivitis i paradentozu. Preporučuje se umiješati u postojeće zubne paste ili kao sredstvo koje se posljednje nanosi na oprane zube te ostavlja da djeluje tijekom noći.

- Zeoliti u stomatologiji imaju fantastičan učinak. Klinička studija o primjeni zeolita kod liječenja bolesti usne šupljine pokazala je da je zeolit jedan od modernih načina regeneracije jer ima imunomodulacijsko i antioksidativno svojstvo te pojačava protuupalno djelovanje, što dugoročno ima povoljan utjecaj na procese ozdravljenja u cjelini, a posebno na usnu šupljinu - kaže Vanja Horvat.

image
Unsplash
Olga Kudriavtseva

Načini primjene:

● Smanjenje karijesa i plaka: umiješati zeolitnu smjesu u omjeru: 1 žličica zeolitnog praha i pola žličice vode po izboru, te četkicom oprati zube.

● Ispiranje usne šupljine: zeolitni prah pomiješati s vodom, promućkati te isprati usnu šupljinu. Postupak ponoviti tri puta dnevno. Ako su nastupila ozbiljnija stanja, tretirati zeolitnom smjesom (u omjeru zeolita i vode 3:1) tako da se utrlja na zahvaćeno područje te ostavi tijekom noći. Poželjno je da smjesa bude dovoljno pastelna, a ne vodenasta.

● Dnevna higijena: umiješati zeolitni prah u pastu za zube.

Više o zeolitu pročitajte u članku - Mineral 21. stoljeća: čisti i detoksicira organizam od virusa, bakterija, parazita...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. travanj 2024 12:58