kao iz snova

Mjesečev vrt idealan je za divna večernja druženja: Evo koje biljke su kao stvorene za njega

 Unsplash
Navačer se mjesečina reflektira u cvijeću plus fini mirisi koji su karakteristični za biljke koje cvjetaju noću stvaraju predivan dojam

Zauzeti smo ljudi i mnogi od nas se kući vraćaju prekasno da bi uživali u svojim vrtovima. Ali ne mora uvijek biti tako: Mjesečev vrt s bijelim biljkama koje cvjetaju noću, slatkog mirisa, odgovor je na to, a krajobrazni se arhitekti zaklinju da će vam se svidjeti čak i više od vašeg dnevnog vrta.

image
Unsplash

"Dobro dizajniran mjesečev vrt pruža dobar osjećaj i beskrajno je fascinantan", objašnjava Jack Carman, direktor Spiezle Architecture i specijalist za terapijske vrtove. „Uključuje osjetila na načine na koje dnevni vrtovi ne mogu. Kao prvo, navečer je tiše i hladnije - samo šuštanje lišća na vjetru i odmah ste smireniji. Tada se mjesečina reflektira u cvijeću, plus fini mirisi koji su karakteristični za biljke koje cvjetaju noću. "

image
Unsplash

U mjesečevom vrtu, tvrdi Carman, "potrebno je vrlo malo da se pojača raspoloženje. Zvuk vjetra i nekoliko svijeća. Ovo je magija, bez obzira želite li se samo rashladiti, večerati na otvorenom ili se družiti s prijatelji."

Mjesečev vrt može biti zasebno područje ili biste jednostavno mogli uključiti večernje elemente u postojeći krajolik, napominje Louise Reiling iz vrtnog centra Auburn Pointe. "Samo zapamtite da bi to trebalo biti otvoreno područje koje je okupano mjesečinom i koje je daleko od drveća i građevina."

image
Unsplash

Još jedan razlog zbog kojeg mjesečev vrt pruža dobar osjećaj? "Priroda je dizajnirala biljke koje cvjetaju noću kako bi bile posebno slatkog mirisa i privukle noćne oprašivače poput moljaca i šišmiša", kaže Reiling. "Dopustite nam da svim sredstvima pomognemo tim šišmišima. Oni čine prekrasan posao za nas, proždirući tone komaraca."

image
Unsplash

Što saditi u mjesečevom vrtu

Živopisne boje cvijeća koje djeluju tako zapanjujuće na dnevnom svjetlu - posebno crvena i ljubičasta - blijede kad sunce nestane, pa su vam za noćni vrt potrebni cvjetovi svijetle boje koji kao da svijetle na mjesečini. Idite na bijelu, žutu, ružičastu i lavandu, savjetuje Venelin Dimitrov iz tvrtke W. Atlee Burpee.

image
Unsplash

Bijeli i svijetli cvjetovi lako su dostupni u vrtnim centrima i uključuju - nedirak, ivančica, božur, ali miris je ovdje važan čimbenik, pa svakako uzmite u obzir ukrasni duhan, paukov cvijet, noćnu damu, ponoćni slatkiš i lempriku.

image
Unsplash

A niti jedan noćni vrt nije potpun bez mjesečevog cvijeta, kaže Dimitrov. To je snažna vinova loza s bijelim cvjetovima koji se otvaraju kad večer nastupi, puštajući ljupki miris limuna kako bi privukao noćne letače. Ako imate ogradu ili rešetku koju želite pokriti, kobeja je sjajan izbor, a za egzotični miris savršeni je noćni jasmin, ali pripazite: ima jako intenzivan miris pa će i jedna biljka biti dovoljna.

image
Unsplash

Postoje i druge biljka koje mogu svoju čaroliju raditi i u noćnom vrtu. Za srebrnasto i šaroliko lišće, koje sja na mjesečini, isprobajte divlji pelin, zečje uši, rusku kadulju, stolisnik, timijan i svetolin.

image
Unsplash

Kako osvijetliti mjesečev vrt

Ali što je s drugim načinima osvjetljavanja dvorišta? Apsolutno nemojte upotrebljavati reflektore, upozorava Reiling. „Krenite s mekom rasvjetom, poput sićušnih bijelih lampica, svijeća i svjetiljki. Djeluju i elementi za uređenje svijetlih boja poput ograda, sjenica, klupa i vrtnih ukrasa. Uključite i reflektirajuće površine, poput staklenih predmeta ili vode u ptičjoj kupki ili fontani. Oni će pojačati ambijentalno svjetlo i učiniti da krajolik zaiskri. "

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. studeni 2023 10:00