VARAŽDIN

Mladi studenti osmislili pametnu posudu za biljke i pokrenuli vlastiti startup

 Choncha i FOI
Ovaj proizvod na tržište dolazi u kombinaciji s pripadajućom aplikacijom

Imate problema s održavanjem biljaka u domu? Stiže odlična vijest! Mladi studenti varaždinskog Fakulteta organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu osmislili su inovativno rješenje - pametnu posudu za biljke naziva Choncha - koje se temelji na primjeni IoT (eng. Internet of Things) tehnologije.

image

Na projektu već nekoliko mjeseci rade studenti s nekoliko sveučilišta - Frano Primorac, Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić

Choncha i FOI

Ovaj proizvod na tržište dolazi u kombinaciji s pripadajućom aplikacijom, koja nakon skeniranja uvjeta u prostoru putem vlastitih senzora korisniku preporučuje optimalne vrste biljaka za taj prostor, a nakon sadnje potpuno automatizirano vodi brigu o biljci temeljem prikupljenih podataka iz njenog okruženja. Proizvodnja će se temeljiti na 3D print tehnologiji, a prvi prototip bit će izložen upravo na FOI-ju.

image
Choncha i FOI

Na cijelom projektu već nekoliko mjeseci rade studenti s nekoliko sveučilišta - Frano Primorac, Hedera Perhaj, Edo Risek, Petar Šiljeg, Katarina Džajo, Bruno Šiljeg, Luka Kulier i Ante Bilić - koji su iskoristili interdisciplinarnost, povezali dosad stečena znanja na fakultetima i zajedničkim snagama odlučili registrirati obrt istoimenog naziva, Choncha, te stupiti u program podrške Startup@FOI. Kroz taj program Fakultet organizacije i informatike Sveučilišta u Zagrebu pruža financijsku i operativnu podršku studentima i mladim inovatorima u razvoju poduzetničke ideje i plasiranju proizvoda na tržište. FOI je startup smjestio u prostore Tehnološkog parka u Varaždinu, u kojem će studenti opremiti svoj ured, što će im uvelike olakšati timski rad na razvoju Chonche i drugih inovativnih programskih proizvoda. Uz to, podršku od strane FOI-ja imaju i u vidu računovodstvenih i pravnih usluga, poput osiguravanja financijskog knjigovodstva, obračuna plaća i honorara, prijave i odjave zaposlenih, izrade statističkih izvještaja te poreznog savjetovanja i konzultacija...

image
Choncha i FOI

- Smatramo da su naši studenti nositelji razvoja tehnoloških promjena i da svojim inovacijama zaista mogu uvelike utjecati na ubrzani razvoj digitalnog društva u kojem živimo. Uz znanje i vještine koje stječu tijekom svojeg formalnog obrazovanja na FOI-ju, kroz program Startup@FOI smo od 2015. godine u inkubaciji podržali pet vrlo uspješnih startup poduzeća, od kojih gotovo svi sada rade na inozemnom tržištu, a njihove proizvode i usluge koriste velike multinacionalne kompanije. U procesu smo razvoja projekta predinkubacije studentskih poduzeća i vjerujemo da ćemo njegovom realizacijom u narednim godinama kompletirati potpunu podršku studentskim startupovima, od razvoja ideje do uspješnog plasmana na tržište - istaknula je nedavno, prilikom potpisivanja ugovora sa studentima, dekanica fakulteta Nina Begičević Ređep.

image
Choncha i FOI

Tim Choncha do sada je nastupao na više startup natjecanja, od kojih je zadnje Belgrade Venture Forum. Na natjecanju Belgrade Impact HUB-a "Winter Western Balkan Demo Day" osvojili su nagradu za najbolje cleantech rješenje. Kako bi Chonchu lansirali na tržište na kojem bi bila dostupna i u slobodnoj prodaji, u tijeku je priprema za kickstarter kampanju, a u promociji im pomaže i LOOMA - drugi FOI-jev startup za audiovizualna rješenja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. rujan 2023 19:26