INTERAKTIVNA NASTAVA

Mladi studenti poduzetnici svoj novi pametni vrt postavili u OŠ Lipovljani

 Smart Garden Systems
Koristeći se mobilnom aplikacijom, djeca uče kako im tehnologija može pomoći ili odmoći u uzgoju biljaka i proizvodnji hrane

Prije nekoliko godina pisali smo o Andreju Peniću i Josipu Lukešiću, mladim studentima poduzetnicima, koji su udružili snage i osmislili svoj prvi pametni vrt nazvan Simply, te osnovali tvrtku Smart Garden Systems. U njoj je sada pet zaposlenih, uz osnivače to su programeri Nina Gnjidić i Tonio Ercegović te agronomka Iva Vaskić.

image
BILJANA BLIVAJS/CROPIX

Tri zlatne medalje

Prvi pametni vrt koji je predstavljen javnosti izgleda kao pametna drvena kutija širine 35 centimetara, dubine 15-ak i visine do 40 centimetara. Koristi se LED tehnologija određenog spektra svjetla koji je biljkama najpogodniji za rast, a korisnik samostalno, uz pomoć aplikacije, prilagođava trajanje i intenzitet osvjetljenja. Biljke se same zalijevaju na temelju teorije kapilarnosti, odnosno podizanja ili spuštanja razine tekućina uz rub uskih cijevi (kapilara), uzrokovanih silama adhezije i kohezije.

Kada su nam ovi mladi kreativci prvi put predstavili svoj izum, rekli su da planiraju razviti proizvod, a ostvarenje njihova obećanja nismo morali dugo čekati.

image
Smart Garden Systems
image
Smart Garden Systems

Početak nove školske godine otvorio je i novu eru pametnog vrta. Učenici Osnovne škole Lipovljani prvi su dobili priliku učiti uz pomoć hrvatskih edukacijskih vrtova EduGardena.

EduGarden naziv je novog proizvoda tvrtke Smart Garden Systems koji je na ovogodišnjem sajmu inovacija u Ženevi osvojio tri zlatne medalje. Mladi vlasnici tvrtke zaključili su da je hrvatskim školama potreban bolji i napredniji način učenja, prije svega zabavniji. - Koristeći se mobilnom aplikacijom, djeca uče kako im tehnologija može pomoći ili odmoći tijekom uzgoja biljaka i proizvodnje hrane - kaže Andrej Penić.

image
Smart Garden Systems
image
Smart Garden Systems

Veliki planovi

Suradnja škole i SGS-a rezultat je javnog natječaja na koji se tvrtka prijavila. U Osnovnoj školi Lipovljani učitelji se trude ostvariti potpore iz europskih fondova kako bi unaprijedili školu i djeci omogućili zabavnu i interaktivnu nastavu. Jedan od projekata je bio pametni vrt, pri čemu je ostvarena uspješna suradnja.

- Aplikaciju smo osmislili kako bi djeca i učitelji mogli koristiti pametne vrtove, ona je dio proizvoda te omogućava različite funkcije i podešavanja koja su potrebna za uzgoj biljaka i edukaciju - objašnjava Andrej. Doznali smo i to da se planiraju širiti na inozemno tržište te razvijati projekte koji nisu vezani samo za školstvo, nego imaju želju svijetu pokazati što sve može njihova tehnologija te da je njihov tim sposoban napraviti zanimljive projekte. S obzirom na njihove planove, ne sumnjamo da će im se otvarati mnoga vrata.

image
Smart Garden Systems
image
Smart Garden Systems

- Nadamo se da će se i ostale škole zainteresirati za naš proiz­vod, ali i različite ustanove, privatni korisnici, hoteli, restorani. Uz edukaciju, taj proizvod nudi i određeni luksuz - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. travanj 2024 09:45