PRAVA DOHRANA

Mlijeko je odličan saveznik rajčica i drugog plodovitog povrća. Vrtlarica objašnjava kako i kada ga koristiti

 /SHUTTERSTOCK

Folijarno gnojenje ili gnojenje preko lista podrazumijeva unošenje hranjivih tvari preko lista. Folijarna prihrana se primjenjuje kada biljka ima formirane dovoljno velike listove koji će moći prihvatiti tu količinu hrane. Ovakav način ishrane mnogo je lakši, ali on ne može zamijeniti klasično unošenje nutritiva preko korijena. Folijarna gnojidba važna je za mikroelemente, koji se na ovaj način unose u manjim količinama.

Ovakav tip unosa hranjivih tvari ovisi od velikog broja faktora - od vlažnosti površine lista i njegove starosti, ali i oddrugih utjecaja faktora, kao što su temperatura, vlažnosti, strujanje zraka i sunčevo zračenje. Bitno utječe i sastav smjese koji se primjenjuje, odnosno njegova kemijska forma i PH vrijednost, prenosi Agroklub.

Naša suradnica Andra Čoh u članku Organska gnojiva iz kućne radinosti navodi zanimljiv način folijarne gnojidbe biljaka uz pomoć mlijeka.

"Osim što će ojačati biljku, otopina mlijeka i vode vrlo je učinkovita u zaštiti plodovitog povrća, poput rajčica, od gljivičnih bolesti. Razrijeđenom mješavinom u omjeru 1:10 biljka se preventivno može prskati svaki drugi dan za vrijeme najhladnijeg dijela dana"

Važno je napomenuti da folijarna prihrana ili gnojenje preko lista može biti koristan vid unosa hranjiva iz nekoliko razloga:

Gnojivo se lako nanosi;

Biljka brže unosi hranu preko lista, nego preko korijena;

Može se lako intervenirati u svim vegetativnim fazama razvoja biljke;

Gnojenje preko lista je dobar dodatak kada unošenje gnojiva preko korijena nije dovoljno za prehranu biljke;

Prihrana preko lista korisna je i zbog toga što omogućava biljci da prebrodi situacije koje su nastale uslijed stresnih vremenskih promjena u prirodi;

Gnojenje preko lista omogućava nanošenje optimalne količine hranjiva i bez zagađenja životne sredine;

Folijarna prihrana može djelovati i na kvalitativna svojstva biljaka, kao što su boja i čvrstina ploda;

Utječe na opstajanje voća i povrća na duži vremenski period.

Gnojenje se ne bi trebalo primjenjivati previše često, jer ono biljkama ne zamjenjuje hranu. Gnojenje omogućuje samo elemente koji su potrebni za normalno obavljanje kemijskih procesa u biljci. Dodavanje određene količine gnojiva može dovesti do toga da se biljka pravilno razvija i raste, ili pak može izazvati oštećenja i smrt biljke ako se pretjera s količinom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 12:46