ODLIČAN IZBOR

Mnogi misle da je korov, a ova biljka je prava riznica zdravlja

 /SHUTTERSTOCK

Cikoriju ili vodopiju mnogi smatraju običnim korovom koji raste na livadama i uz ceste, no ona je puno više od toga. Mljeveni korijen cikorije naše su bake koristile kao zamjenu za kavu, a popularna kavovina nastajala je tako da se korijen osuši, nareže i proprži u pećnici pa samelje. No osim toga, cikorija ima mnoštvo ljekovitih osobina.

image
/SHUTTERSTOCK

Kad se vanjski dio biljke najesen osuši, vrijeme je za vađenje korijena. On sadrži inulin, koji pomaže kod snižavanja šećera u krvi, a uz to je moćan probiotik. Koristan je kod cijele lepeze probavnih i crijevnih problema, od refluksa želučane kiseline do žgaravice. Također, smanjuje kolesterol i ublažava bolove kod artritisa, jača imunološki sustav i sprječava bakterijske infekcije te pomaže kod upala mokraćnog mjehura i mokraćnih kanala. Korijen cikorije pun je vitamina A, B6, C, E i K, a sadrži i cink, magnezij, kalcij, željezo, folnu kiselinu...

image
/SHUTTERSTOCK

Od nadzemnog dijela biljke može se raditi čaj koji također pomaže kod regulacije probave te čišćenja jetre i žuči. Ako se za čaj koriste samo sušeni cvjetovi, pomoći će kod dječje opstipacije. Mladi listovi cikorije puni su vitamina C i željeza i odlični su kao svježa salata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:31