Jeste li znali?

Mnogi smatraju ovo voće najzdravijim na svijetu: Vrtove na Mediteranu čini jako dekorativnima

 /SHUTTERSTOCK

Datulja je dugoživuća kultura iz porodice palmi (Arecacea, prije Palmae). Potječe iz područja Irana. Ovisno o uporabi, plodovi se beru mekani, polusuhi i suhi, što djeluje na udio šećera koji sadržavaju. Smatra se da su se palme datulja uzgajale već prije osam tisuća godina. Zbog svog dekorativnog izgleda česte su u vrtovima Mediterana. Stablo datulje je uspravno i može doseći visinu od 30 do 35 m. Deblo je od baze prema vrhu prekriveno drvenastim bazama listova koje je prethodno izraslo i otpalo. Lišće je perastog oblika, zeleno, dugo do 6 m, tanko i izduženo. Cvjetovi su sitni, ugodnog mirisa. Ženski su cvjetovi bijeli, a muški svjetlo smeđe boje. Cvjetovi se nalaze smješteni u cvatove, a jedan cvat može obuhvatiti 6000 do 10.000 cvjetova. Plod datulje je duguljast, dug 2.5 do 7.5 cm, smeđe boje. Unutar ploda nalazi se izdužena tvrda sjemenka, piše Agroklub.

Datulje imaju širok raspon zdravstvenih vrijednosti, zbog čega se smatraju najzdravijim voćem na svijetu. 200 grama datulja sadrži više od 6,5 posto preporučene doze kalcija i fosfora uz 14 posto magnezija - važnog minerala za izgradnju kostiju i održavanje pravilne strukture kostiju.Kalij, vitamin K i mangan u datuljama također su važni za zdravlje kostiju. Redovita jutarnja konzumacija datulja poboljšava gustoću kostiju i može spriječiti osteoporozu.

Nadalje, redovita konzumacija datulja jača mišiće maternice i pomaže tijelu da se pripremi za posljednju fazu trudnoće. Nakon poroda djeluju kao blagotvorno sredstvo za dojilje i potiču bolju laktaciju, prenosi Radiosarajevo. Također pomažu bržem stezanju mišića maternice i omogućuju brži oporavak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 16:47