HOW TO

Moderna verzija zimskog vrta: Mali staklenik u stambenom prostoru u zagrebačkoj Škrlčevoj ulici

 BERISLAVA PICEK/CROPIX
Ovakav, maleni staklenik može se nabaviti gotov u vrtnim centrima, a oni koji su vještiji u izradi, mogu ga pokušati i sami izraditi

Vrtlar Hrvoje Kovač iz Botaničkog vrta PMF-a u Zagrebu pokazuje kako je svojoj poznanici, gospođi Ratkovčić, u sklopu njezinog stambenog prostora u zagrebačkoj Škrlčevoj ulici osmislio modernu verziju zimskog vrta. Ideja je odlična, a može se osmisliti u bilo kojoj prostoriji doma

POTREBAN MATERIJAL: mali staklenik, plastična folija, supstrat (zemlja za cvijeće), usitnjena kora drveta, mahovina, nožić, škare, grane, prskalica, najlonska nit ("flaks"), tropsko bilje manjih dimenzija

NAČIN IZRADE:

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

1. KORAK

Dno staklenika obložite plastičnom folijom, kako biste zaštitili konstrukciju i eventualno, jednog dana lakše izvadili zemlju ukoliko se odlučite nešto drugo posaditi. Konstrukcija ovog staklenika bila je izrađena od lima, koji bi mogao reagirati na vlagu, stoga je u ovom slučaju bilo neophodno zaštititi je. Međutim, ukoliko radite u akvariju, zaštita folijom nije nužna. Ja sam koristio foliju od vreće supstrata. Na foliju stavite supstrat (zemlju za cvijeće).

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

2. KORAK

Nakon toga pripremite grane. Ukoliko imate prijatelje, susjede, poznanike, koji su nedavno radili rezidbe u svojim vrtovima i voćnjacima, zamolite ih nekoliko, nešto debljih, grana. Što su neobičnijeg oblika, bit će zanimljivije u vašem vrtu.

Mahovinom, koju smo izrezali s tla, kamena i slično, obložimo grane i učvrstimo ih najlonskom niti.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

3. KORAK

Te, obložene grane, položimo na supstrat, zatim oko njih poslažemo željeno bilje, koje smo izvadili iz teglica ili iz vrta i otresli kako bismo očistili zemlju s korijenja. Predlažem nešto manje bilje kako bi vizualno bilo efektnije. Ja sam koristio paprati, orhideje, bilbergiju (Billbergia nutans), kućnu sreću (Helxine soleirolii) i bromelije. Nakon što smo utvrdili raspored bilja, vrijeme je za sadnju. Ispod orhideja stavimo mješavinu u kojoj su bile posađene u teglici ili je sami napravimo na način da pomiješamo usitnjenu koru drveta i mahovinu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

4. KORAK

Potom, prekrijemo korijenje supstratom, a supstrat mahovinom, koja će zadržavati vlagu i dati efekt male prašume u vašem domu.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

5. KORAK

Staklenik stavite na toplo i svjetlo mjesto u vašem zimskom vrtu, stanu ili kući. Svakodnevno orošavajte bilje prskalicom. Nemojte ga zalijevati, jer se zbog stakla na dnu, višak vode ne može iscijediti, pa postoji mogućnost da dođe do truljenja bilja zbog prevelike vlage. Prskanjem ćete održavati optimalnu vlažnost i pomoći pri stvaranju mikroklime unutar vašeg staklenika.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX

IDEJE ŠTO POSADITI U MALI STAKLENIK:

  • Orhideje
  • Mahovine
  • Kućna sreća - Helxine soleirolii
  • Anthurium (flamingo) - Anthurium andreanum
  • Pjegavica - Hypoestes phyllostachya
  • Bilbergija (kraljičine suze) - Billbergia nutans
  • Sobna paprat - Nephrolepsis exaltata
  • Fitonija - Fittonia verschaffeltii
  • Kalateja - Calathea makoyana

*Ovakav, maleni staklenik može se nabaviti gotov u vrtnim centrima i trgovinama s namještajem, a oni koji su vještiji u izradi, mogu ga pokušati i sami izraditi uz pomoć debljeg stakla i silikona. Također, mogu se iskoristiti i stari akvariji, koji više nisu u upotrebi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 08:40