DOBRA IDEJA

Može li ova biljka zamijeniti božićnu jelku? Vjerojatno ne, ali zašto ne probati

 /SHUTTERSTOCK

Ako niste ljubitelj velikih šarenih božićnih jelki, a ipak biste za blagdane mali živi bor - i to ne klasični poput srebrne smreke i nordijske jele, onda je sobna jelica dobar izbor. Ova biljka je endem s otoka Norfolk, koji se nalazi u južnom Tihom oceanu, a tamo naraste do čak 70 metara. Popularna je u Europi, osobito u predbožićno vrijeme, jer mladice u teglama obične ne narastu više od 1,5 metra.

image
MAGDANATKA/SHUTTERSTOCK

Vodite računa da su njezine grane tanje i delikatnije od klasičnih božićnih jelki pa na njih ne možete objesiti hrpu teških ukrasa. Bolja su ideja samo lampice ili ukrasi od papira, što je savršen odabir za minimalistički uređene interijere.

No kako sobnu jelu održati u što boljem stanju? Nemojte je previše zalijevati, jer od toga najbrže strada. Zalijte je kad se zemlja u loncu sasvim osuši, otprilike jednom tjedno. Također, ne voli pretjeranu vrućinu pa je držite podalje od radijatora i propuha.

image
YOUNG SWEE MING/SHUTTERSTOCK

Zimi sobna jela najbolje uspijeva na svijetlom i sunčanom mjestu. Nije sklona bolestima ni teška za uzgoj, ali trebate pronaći mjesto koje će joj odgovarati. Nemojte je previše prihranjivati jer će početi naglo rasti i izgubiti lijep oblik. Kad zatopli, sobnu jelu možete iznijeti vani, u vrt ili na balkon, ali nemojte je stavljati na mjesta s jakim direktnim suncem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. travanj 2024 12:00