POGLEDAJTE VIDEO

"Na balkonu sam uzgojio krastavce i svi mi zavide na urodu. Probajte ovu metodu s bananama"

 YouTube/EY - Gardening/screenshoot

Želite svježi zalogaj? Nema problema. Samo posadite par krastavaca na balkonu u proljeće i uživajte u njima ljeti. Krastavci su jedno od najomiljenijih povrća u Europi i nalaze se u mnogim zemljama. Uspijevaju i na balkonu. Ipak, postoje neka pravila za uspješan uzgoj izvan vrta.

Posadite krastavce u veću posudu

U prirodi korijenje ima dovoljno prostora za širenje, a to im treba čak i na balkonu. Ovo isključuje uobičajene kutije za cvijeće. Bolje su kutije ili posude zapremine najmanje deset litara, a možete se poslužiti i alternativnim metodama kao dolje u videu. Također bi trebali imati odvod za vodu. Krastavci vole puno prostora. To znači da razmak između pojedinih biljaka ne smije biti manji od 20 cm.

A kako su porijeklom iz Indije, preferiraju sunčano mjesto, zaštićeno od vjetra. Južna strana balkona je dobar izbor.

Uzgoj krastavaca

Preduvjet za izvrsnu žetvu je tlo. Ono bi trebalo biti bogato humusom, rastresito i prozračno. Da bi krastavci napredovali, svaki tjedan koristite organsko gnojivo koje sadrži kalij, fosfor i magnezij, ali ne i dušik. Odlična metoda je prikazana u videu, gdje se kao gnojivo koriste banane na neuobičajen način.

Uzgoj u supstratu najbolje je obavljati u kući od ožujka nadalje. Stavite posudu sa zemljom na svijetlu prozorsku dasku. Krastavci ne vole niske temperature pa bi trebala biti najmanje 15°C. Sada možete započeti sjetvu.

Sjemenke utisnite oko 1 cm u zemlju i prekrijte ih zemljom do dubine prsta. Redovito zalijevajte kako bi bile stalno vlažne. Potrebno je oko tjedan dana dok sadnice ne niknu, a potom ih presadite u posudu.

Cijeli postupak možete pogledati niže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 13:50