gradske oaze

Na četvrtom katu zgrade u zagrebačkom Donjem gradu pronašli smo sjajne male balkone

 Berislava Picek/CROPIX
Psihijatrica Aldenita Matić i njezine cure Renata i Bruna u svojim gradskim oazama uzgajaju jagode, rikolu, lavandu, suncokret...

Na četvrtom katu zgrade u zagrebačkom Donjem gradu pronašli smo sjajne urbane balkone koje itekako vrijedi pokazati, a koji svima koji se bave vrtlarenjem ili tek kreću u tu avanturu mogu biti prava inspiracija. Obitelj Matić u svom stanu ima tri balkona. Dva gledaju na jug, veliki su 5,4 četvorna metra, a zanimljivo je da na jednom sadi vlasnica i majka obitelji, psihijatrica Aldenita, dok na drugom svoje zeleno carstvo stvara njezina starija kći Renata.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

- Imam 26 godina i uskoro ću diplomirati na Veterinarskom fakultetu. Vrtlarenje je moja nova strast, a na svom balkonu imam limun, šumske jagode, rikolu, lavandu, suncokret, razno cvijeće... Obožavam svoj balkon na kojem učim, pišem, čitam, živim... Tu imam i prigodnu fotelju, stolić, lampice i suncobran. Ukratko, sve za ugodan boravak na otvorenom - priča Renata.

Dodaje kako se na njezinu balkonu nalazi i ormar za odlaganje stvari, što je baš ne čini sretnom, ali, kako kaže, “što je tu je”.

image
Berislava Picek/CROPIX

Balkon njezine majke, Aldenite, jednako je lijep i isto tako organiziran da bude maksimalno ispunjen zelenilom, ali i da ima mjesta za ležaljku ili fotelju jer, kako ističe Aldenita, nema većeg gušta nego piti kavu uz sunce i cvrkut ptica.

- Ljubav prema vrtlarenju počela je s ružama, šumskim ciklamama i bosiljkom, a kako su godine prolazile, sve više sam se usmjeravala prema korisnom, jestivom bilju. Tako danas imam tri vrste bosiljka - s velikim i malim listovima i crveni, rikolu, ružmarin, lavandu, peršin, celer, mažuran, ukrasne tikvice, čili papričice, cherry rajčice, pelin, žalfije, smilje, vlasac, medvjeđi luk, šumske jagode, borovnice, masline, smokve i borovnice - ponosno nabraja Aldenita i dodaje kako su tu i suncokret, božur, hortenzija i hibiskus. Tu je i više vrsta balkonskog cvijeća koje uglavnom služi, objašnjava vlasnica, da privuče pčele za oprašivanje.

image
“Presađujem biljke prema potrebi, a zalijevam ovisno o temperaturi. Sve je, zapravo, jednostavno”
Berislava Picek/CROPIX

- Moram spomenuti da na trećem, sjevernom balkonu imamo i dvije ciklame. To je balkon moje druge kćeri Brune koja ima 22 godine i isto jako voli vrtlariti - ističe.

Objašnjava nam kako dohranu svojih brojnih biljaka većinom obavlja biološkim tvarima, primjerice sadržajem iz filter vrećica od čajeva, a jedino limunu dodaje Substral za citruse.

- Moram pohvaliti i supruga koji mi pomaže dosta i zalijeva biljke kada sam poslovno odsutna. Presađujem ih prema potrebi. Zalijevam ih ovisno o temperaturi, svakodnevno kad su vrućine, a ljeti vodu sakupljam iz klima-uređaja. Tijekom zime su na stubištu - priča i dodaje kako je vrtlarenje zaista jako veseli.

image
Berislava Picek/CROPIX
image
Berislava Picek/CROPIX

- Gledam kako nešto raste, razvija se, svaki put iznova ostanem zapanjena čudom života i kako iz sjemenke nastane biljka, nastane život. Nema većeg gušta nego ubrati svježi bosiljak i dodati ga u paradajz salatu ili ubrati rikolu, vlasac, mažuran, dodati svježi peršin u juhu... Limun za kolače, rajčica koji sam gledala od cvjetića kako se razvija. Jagode mi odmah psi pojedu. Imam, naime, tri psa. Maslina mi je najdraža, uopće, posebno cijenim mediteranske biljke, ali maslina je kraljica - smije se Aldenita i zaključuje kako je njezin balkon prava oaza prirode i mira, mirisa i boja unutar betonskog carstva.

- Mi smo svi rođeni i odrasli na asfaltu, a voće i povrće nabavljamo s placa ili iz dućana. Zato nam je poseban doživljaj gledati razvoj nečega od sjemenke ili mlade biljke, pa to moći ubrati i ubaciti u jelo ili ubrati svoju jagodu. Nema slađe - ističu majka i kći.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 04:04