PRINCIPI UZGOJA

Na ove načine možete imati i do 3 puta veći urod krastavaca, a uz to još neće biti gorki

 /SHUTTERSTOCK

Ovo je nekoliko principa uzgoja kvalitetnih, jakih i posebno ukusnih krastavaca koji nisu gorki. Samo se pridržavajte nekoliko principa i koristite stare i provjerene recepte za domaću prihranu, uz koje ćete postići zadivljujući rezultat.

Napravite uzdignute gredice

Krastavcima je potrebno mnogo sunca i uzgajaju se na toplim lokacijama, zaštićenim od vjetra. Prilikom pripreme optimalnih gredica za sjetvu krastavaca, u sredini gredice napravite žlijeb širine cca 40 cm. Napunite ga kompostom i zemljom. Sredstvo gredice treba biti podignuto, jer tada sunce bolje zagrije tlo i krastavci će bolje rasti. U blizini krastavaca je poželjno sijati grašak, grah, zelenu salatu i celer. U njihovoj blizini ne treba saditi rajčice, rotkvice ili kupus.

Sjetva

Kraj travnja je dobro vrijeme za sjetvu krastavaca u plastenicima. Prilikom kupnje birajte sorte koje su otporne na plijesan. Uvijek sijte nekoliko sjemenki u malu posudu, vodeći računa da višak vode može otjecati prilikom zalijevanja. Najbolje je odabrati posude za cvijeće s rupom na dnu koju možete postaviti ravan kamen. Stavite posudu u toplu prostoriju i ne zaboravite da je redovno zalijevate.

Čim biljke počnu rasti, bitno je da budu na svijetlom mjestu. Budući da su krastavci srodni rajčicama, vrlo su osjetljivi na mraz, pa se ne mogu saditi prije nego što dnevne temperature dostignu najmanje 15°C.

Branje krastavaca – bolji plodovi i veća berba

Orezivanje krastavaca pomaže biljkama da rastu i poboljšava kvalitet ploda, ali nemojte rezati glavni izdanak. Odrežite bočne izdanke otprilike nakon trećeg lista.

Zalijevanje

Briga o krastavcima je važna, ali ne zaboravite na redovno zalijevanje. Pogotovo ako je duži period bez padalina. Kada krastavci još niču, zalijevajte svaki drugi dan. Kasnije zalijevajte svaka tri dana.

image
/SHUTTERSTOCK

Žetva

Žetva se može sakupljati otprilike dva tjedna nakon cvatnje. Kada se beru, krastavci trebaju imati glatku kožicu i svježu zelenu boju. Plodove berite neposredno prije nego što potpuno izrastu, jer tada imaju najbolji okus. Ako krastavce berete dok su još mali, i njihovo sjeme će biti sitno; uz to ćete postići veći prinos jer ćete blagovremenom berbom potaknuti dalje cvjetanje. Ako se na koži pojave žute mrlje, to znači da su krastavci zreli ili prezreli. Beremo krastavce od lipnja do listopada.

Tretman krastavaca domaćom prihranom

Preporučuje se davanje ove prihrane svakih deset dana. U posudi s vodom razblažite 20 grama sapuna, 1 litru mlijeka i 30 kapi joda. Ova ishrana djeluje protiv plijesni, bolesti krastavaca i pomaže biljkama da steknu snagu i otpornost. Prevencija je uvijek bolja od liječenja. Često se događa da kada se počnu pojavljivati ​​prekrasni zeleni krastavci, njihovi vrhovi su već žuti, ali i za to postoji rješenje.

300 grama starog kruga namočite u kantu vode, dodajte pola žlice joda i preradite smjesu. Ovaj tretman možete raditi svaka dva tjedna. Ova mješavina se može koristiti i bez joda.

Za veću žetvu

Za one koji žive na selu, drže krave ili imaju priliku nabaviti prirodne mliječne proizvode, povrće će biti lako tretirati sirutkom.

Razblažite 2 litre sirutke i 150 grama šećera u kanti vode. Nakon tretiranja krastavaca ovom mješavinom, vaša žetva će biti bogatija.

Čudo zvano ljuske luka

Ishrana od ljuski luka je izuzetno efikasna, jeftina i možete je vrlo lako pripremiti. Sve što trebate napraviti je skuhati 0,5 kg kore luka u 5 litara vode, ostaviti da odstoji preko noći. Zatim razrijedite vodom u omjeru 1: 4. Preporučuje se ne samo prskanje s otopinom, već i zalijevanje krastavaca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 07:06