Portugalski 'Plavi otok'

Na ovom otoku rastu najljepše hortenzije na svijetu

Portugalski 'Plavi otok' prekriven je hortenzijama u cvatu, a fotografije su zapanjujuće

Ako prilikom izbora destinacije za svoje sljedeće putovanje tražite prekrasne krajolike i prirodu, ovo je pravo mjesto za vas. Faial je jedan od devet portugalskih otoka Azore i dom je prekrasnih plavih hortenzija. Najbolje vrijeme za posjet otoku je kraj srpnja i početak kolovoza kada su biljke u punom cvatu, a vjerujemo da vas takvi prizori neće ostaviti ravnodušnima.

Priča o tome kako su hortenzije počele cvjetati na otoku je nije nimalo vesela. Naime, godine 1957. razorna vulkanska eksplozija raselila je tisuće mještana, ali i proširila "Plavi otok" oko 2,4 kilometra i stvorila plodno kiselo tlo idealno za uzgajanje cvijeća. Pri čemu, visoka razina kiseline (točnije, pH tla od 5,2-5,5) utječe na boju hortenzije, zbog čega su ovdje cvjetovi tako živopisni, piše Travel + Leisure. Upravo zbog povoljne klime i plodne zemlje, ove plave hortenzije smatraju se najljepšim na svijetu.

Hortenzija na otoku raste svugdje: oko prometnih puteva, u parkovima, uz obalu ... ali, iako je posvuda možete vidjeti, branje je strogo zabranjeno, jer ih smatraju važnim dijelom regionalne kulture, a da ne spominjemo presudnu ulogu koju imaju u održavanju ljepote otoka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2022 12:42