Ima veliki utjecaj

Najbolja boja za ogradu velikog i malog vrta kako bi izgledao veći. Privlači poglede

 PIDJOE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Nisu uvijek potrebna velika ulaganja kada je vrt u pitanju, ponekad mala promjena, poput bojanja ograde, može imati veliki utjecaj

U nastavku članka donosimo koja boja ograde vam može pomoći da vaš vrt izgleda veći.

Znamo nije uvijek jednostavno odabrati boju, zbog čega se većina na kraju odluči za klasičnu smeđu. Međutim, neke boje mogu učiniti da se vrt doima većim nego što jest.

image
JOSE MIGUEL SANCHEZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

1. Crni ili tamni grafit

Općenito, ograda obojena u tamne boje čini vrt prosječne veličine većim jer prebacuje pogled s ograde na biljke.

Ako imate puno biljaka u svom vrtnom prostoru, možete koristiti crnu ili tamnu grafitnu boju za vašu ogradu jer će učiniti da se svijetlo cvijeće ističe; također će dati iluziju dubine vašim biljkama.

Ako imate puno zelenila na granicama, obojite svoju ogradu u tamno maslinastu ili francusku tamnoplavu boju kako bi se slagala s vašim biljkama.

2. Pastelne boje

Pastelne boje su sjajne za mala dvorišta jer mogu pomoći da prostor bude svjež i svijetao.

Ako imate mali dvorišni vrt, odlučite se za boje kao što su krem, nježno plava, svijetlo maslinasta ili prašnjavo ružičasta. Boja koju odaberete ovisit će o paleti boja vaših biljaka, stoga ih uvijek pokušajte uskladiti zajedno.

Međutim, bojanje ograde vašeg malog dvorišta u tamne boje može učiniti da izgleda opresivno pa pokušajte to izbjeći.

No, ako pokušavate postići izgled džungle u prostoru, tada će tamnomaslinasta ili grafitna boja dati iluziju dubine i učiniti da se tropsko cvijeće ističe.

image
PIDJOE/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

3. Razmislite o svijetlim bojama

Ako želite dobiti tematski prostor u dvorištu, poput meksičkog, odlučite se za jarko narančastu ili tamno žutu ogradu, jer će to pomoći u postizanju teme.

Dvorište u provansalskom stilu obojite u nebesko plavu boju i upotpunite dojmljivim stablom masline, lavande, ružmarina i majčine dušice.

image
NALINRATPHI/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

4. Koristite vanjsko ogledalo

Vanjsko ogledalo postavlja se na kraj staze ili na kraj vrta kako bi izgledalo kao da postoji još jedan dio vrta koji treba istražiti.

Još bolje, postavite sjenicu prekrivenu penjačicama oko zrcala kako biste poboljšali iluziju portala u drugi prostrani vrt. Samo pripazite da ne stavljate ogledalo na izravnu sunčevu svjetlost, pogotovo ako su temperature jako visoke tijekom ljetnih mjeseci.

image
DUCKYCARDS/GETTY IMAGES

POSTUPAK

Stavite zaštitu za oči i obucite staru odjeću.

Nakon što ste odabrali boju koju želite koristiti (birajte kvalitetne), zaštitite područje oko ograde. Položite foliju ili karton na tlo kako biste zaštitili krajolik i travu.

Zatim izbrusite ogradu ako je drvena ili koristite orbitalnu brusilicu ili brusni blok ako je metalna.

Kada se vaša ograda osuši, valjkom obojite površinu ograde. Koristite spore i ravnomjerne pokrete kako bi područje bilo temeljito premazano.

Iako je upotreba valjka brz način da prijeđete preko ograde, praznina ćete ipak morati prijeći mekom četkom - posebno one isprepletene oblike ili zamršene dizajne.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. ožujak 2024 16:38