Ljekovite biljke

Najbolja terapija: Lisnate i biljne uši, baš kao i mrave možete odbiti ovim pripravcima

 Berislava Picek/ CROPIX
Postoji širok izbor eteričnih ulja koja se mogu koristiti za odbijanje neželjenih insekata iz vašega vrta

Branje aromatičnog i ljekovitog bilja

Prije odlaska u berbu važno je upoznati se s osnovnim pravilima:

1. Biljke treba brati u razdoblju kada dostignu najvišu kvalitetu.

2. Berba se obavlja po suhom vremenu.

3. U pravilu, ubiru se samo potpuno zdrave i odrasle biljke. Cvjetovi se ubiru uvijek u punoj cvatnji, a nikada kad su već napola ocvjetali. Potpuno je pogrešno ubiranje ostataka biljaka koje su već ocvale tako da se ocvali dijelovi odstranjuju.

4. Prilikom berbe treba izbjegavati bolesne biljke, primjerice od gljivičnih oboljenja, ili već nagrižene od životinja.

5. Posude ili vreće u koje se stavlja ubrano bilje moraju biti čiste.

Vrsni travari oduvijek su bili cijenjeni u svim kulturama i civilizacijama, a ljekovite, aromatične i začinske biljke bile su sastavni dio čovjekova okoliša te su se obavezno uzgajale u vrtovima s drugim jestivim biljem. I danas je tako. Donosimo zanimljivu priču

Prije razvoja znanosti i farmacije čovjek se u prevenciji i liječenju raznih oboljenja u potpunosti oslanjao na prirodnu medicinu. Život pojedinca ovisio je o tom znanju, a vrsni travari bili su cijenjeni u svim kulturama i civilizacijama. Ljekovite, aromatične i začinske biljke bile su sastavni dio čovjekova okoliša te su se obavezno uzgajale u vrtovima s povrćem i drugim jestivim biljem. Sve tri grupacije biljaka imaju pozitivan učinak na čovjekovo zdravlje, no njihovo djelovanje i način uzimanja bitno se razlikuju. U ljekovito bilje se ubrajaju one biljne vrste koje u jednom ili više organa sadrže biološki aktivne tvari, a mogu se primijeniti u medicinske svrhe ili su sirovina za farmaceutske pripravke.

image
Menta
Berislava Picek/ CROPIX

U začinsko bilje spadaju biljke čiji se dijelovi - korijen, lukovice, kora, listovi, cvjetovi, plodovi ili sjeme - koriste u svježem ili osušenom obliku u kulinarstvu.

image
Origano
Berislava Picek/ CROPIX

Aromatičnim biljem smatraju se one vrste koje sadrže jednu ili više aktivnih tvari posebnog mirisa ili okusa, a koriste se u aromaterapiji, kozmetičkoj i prehrambenoj industriji.

image
Berislava Picek/ CROPIX

LJEKOVITE BILJKE ZA SVAKI VRT

Donedavno ljekovite i aromatične biljke bile su nezaobilazne u vrtovima naših baka. Uzgajale su se u izdvojenim gredicama ili zajedno s povrćem, oplemenjujući time biosustav vrta, štiteći biljke od nametnika, ali i poboljšavajući okus samog povrća.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Biljke poput kamilice, nevena, peršina i anisa jednogodišnje su ljekovite i začinske biljke koje rastu na siromašnom tlu, odlično podnose sušu i vole puno sunca.

image
Kamilica
Berislava Picek/ CROPIX

Kamilica (Matricaria recutita syn Matricaria chamomilla) u vrtu ima višestruku ulogu - ako raste uz kupusnjače, poboljšava im okus, a ujedno je koristan mamac za lisne uši. Biljke iz obitelji štitarki (Apiaceae), poput mrkve, peršina, korijandera i komorača, sadrže visoke količine eteričnog ulja i privlače korisne kukce.

image
Neven
Berislava Picek/ CROPIX

Predivna ljekovita i jestiva biljka neven (Calendula officinalis) u vrtu će svojim fitoncidnim djelovanjem zaštititi korijenje povrća od nematode, nametnika koji živi u tlu.

image
Majčina dušica
Natalia Arkusha/Unsplash

S druge strane, majčina dušica (Thymus vulgaris) trajnica je koja se sadi u kamenjarima jer traži dobro drenirano tlo, cijenjen je začin u kulinarstvu, a u medicini se koristi kao lijek protiv kašlja.

image
Instagram @valjoho
Smilje

Također trajnica, smilje (Helichrysum italicum) je mediteranska biljka koja se može uzgajati i u kontinentalnom području. Pomaže kod problema s kožom poput psorijaze i opeklina, a ekstrakti se koriste kod bolesti jetre, žučnih puteva, glavobolje, migrene, bolesti vena i reumatskih oboljenja.

image
Berislava Picek/ CROPIX

ZAŠTITA BILJAKA ETERIČNIM ULJIMA

Eterična ulja imaju poseban status među biljnim ekstraktima jer su oduvijek bila “kraljevski” ekstrakti biljaka - iz vrlo velikih količina biljnog materijala nastaje tek mala količina eteričnog ulja. Riječ je o smjesi organskih spojeva intenzivnog mirisa i okusa, a mogu se koristiti i u prirodnoj zaštiti biljaka u vrtu od bolesti i nametnika.

Gljivična oboljenja jedna su od najčešćih bolesti koje napadaju povrće, a eterično ulje čajevca vrlo učinkovito štiti biljku i zaustavlja širenje gljivica.

Eterična ulja u biljci služe za privlačenje insekata radi oprašivanja, za obranu od insekata koji napadaju biljku te radi smanjenja transpiracije.

Postoji širok izbor eteričnih ulja koja se mogu koristiti za odbijanje neželjenih insekata iz vašega vrta.

image
Menta
Berislava Picek/ CROPIX

Mravi - pepermint, spearmint, češnjak, naranča

Lisne uši - pepermint, spearmint, cedrovina, izop, naranča

image
Ružmarin
Berislava Picek/ CROPIX

Kupus gusjenice - ružmarin

Gusjenice - timijan, kadulja

Biljne uši - pepermint, spearmint, cedrovina, naranča

Lisne uši - pačuli, bor

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. ožujak 2024 14:09