Namirnica s puno kalija

Najbolje domaće gnojivo za vaše rajčice zapravo je otpad, ali radi čuda. Daje ogromne i sočne plodove

 ALISA TRUBNIKOVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Ako želite da više biljke rajčice daju bolji prinos trebate ih gnojiti s puno hranjivih tvari

Za one kojima su ponestala gnojiva kupljena u trgovini ili radije koriste prirodna sredstva, donosimo nekoliko izvrsnih prirodnih dodataka koja možete koristiti na svojim biljkama rajčice.

U usporedbi s mnogim drugim biljkama voća i povrća, rajčici je potrebno puno više hranjivih tvari da bi dala zdrav plod.

Naime, često supstrat s bogato hranjivim tvarima nije dovoljan za održavanje biljaka rajčice, a ako se ove biljke nedovoljno hrane, pokazivat će znakove nedostatka hranjivih tvari, što može biti ili od samog početka ili kada niknu plodovi rajčice. Biljke rajčice trebaju gnojiva koja su bogata dušikom, fosforom i kalijem.

Za one koji ne žele trošiti novac na komercijalno organsko gnojivo, pripremanje domaće hranjive alternative ne samo da je puno jeftinije, već će donijeti iste rezultate.

image
TOMASZ KLEJDYSZ/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Jedna je žena na Facebook stranicu Gardening zatražila savjet za organsku prihranu svojih rajčica.

Emma Wood: “Koristila sam kupovno gnojivo za rajčice neko vrijeme, ali sada je nestalo. Postoji li organska alternativa koju mogu koristiti umjesto toga?"

Jedan od najčešćih prijedloga bio je korištenje kore banane kao gnojiva. “Kora banane sadrži kalij, koji pomaže rajčicama da dobiju veće i sočnije plodove", rekla Jane Wilson.

Koru od banane možete dodati u kompost ili ju izrezati i zakopati oko biljke.

“Kora od banane će oploditi biljku i spriječiti razvoj bolesti”, komentirala je Lisa Marsden.

"Iako kora od banane ne sadrži dušik, i dalje najbolje obavlja svoj posao kada gnoji biljku", komentirala je Glenn Fields.

“Koristio sam ih prošle godine i moje rajčice nikada nisu tako velike narasle. Nadam se istom rezultatu ove godine”, nastavlja.

“Volim dodati jednu koru banane u svaku rupu za sadnju prije sadnje rajčica. Zatim ljeti samo dodam jednu do dvije kore oko tla biljke.”, rekla je Sara Dunster.

Kore banane odlično su gnojivo za biljke rajčice zbog visoke razine kalija koji sadrže, što pomaže biljkama u distribuciji hranjivih tvari i vode između stanica, što je osobito važno ako želite više ploda s boljim okusom.

Neki vrtlari tvrde da je ovaj kućni otpad dobro gnojivo zbog onoga što nema - dušika. Iako biljke trebaju dušik, previše može stvoriti puno zelenog lišća, ali malo plodova.

NAČIN PRIMJENE: Zakopajte kore od banane oko biljke jer će otpuštati svoje hranjive tvari dok se razgrađuju. Rajčice treba prvo gnojiti kada ih posadite, a zatim ponovo kada biljka počne davati plodove.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 12:54