DIVNE CVJETNE KUGLE!

Najbolje vrijeme za sadnju hortenzija za iznimno lijepo i dugotrajno cvjetanje

 OOYOO/GETTY IMAGES
Hortenzije nadahnjuju osjetila na najbolji mogući način kada puno biljaka cvjeta zajedno

Hortenzije se mogu saditi tijekom cijele godine jer se često nalaze u posudama u vrtnim centrima. Međutim, u ovom članku otkrivamo najbolje vrijeme za njihovu sadnju.

Hortenzije su prekrasne grmolike biljke poznate po svojim čipkastim cvjetovima pastelnih boja. Ove prekrasne biljke dodaju dašak boje - obično blijedoružičaste, plave, krem ili plave sjenovitim kutovima vrta.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Hortenzija, lat. Hydrangea je rod unutar kojega postoji 70-ak vrsta. Grmolika je, zeljasta biljka koja naraste do visine od 150 cm.

Latinski naziv roda "hydrangea" dolazi od grčkih riječi hydor = voda i aggeion = posuda. Sam naziv asocira na vodu pa već imenom daje naslutiti da je riječ o biljci koja voli obilno zalijevanje.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Postoji mnoštvo sorti hortenzija koje mogu varirati u veličini i boji.

Hortenzije bijele boje ne ovise o pH vrijednosti tla, uvijek su bijele!. Naime, boja cvijeta tih vrsta ne ovisi o pH vrijednosti tla.

Plave nijanse - pH 3 - 4,5 (kiselo tlo) - što je tlo kiselije, plava boja je intenzivnija.

Miješane nijanse - pH od 6,5 - 7 - prelazne nijanse, obično u fazi zakiseljavanja ili alkaliziranja tla, ovisno o dijelovima korijena koji su primili više alkalnog ili kiselog

Ružičaste nijanse - pH veći od 7 (alkalno tlo) - u većini našeg podneblja tlo je prirodno vapnenasto.

Hortenzije s ružičastim ili plavim cvjetovima vjerojatnije je da će biti plave u kiselijim tlima, dok će one u alkalnim uvjetima vjerojatno biti ružičaste.

Crvene, bijele ili zelene ostat iste boje bez obzira na pH vrijednost vašeg tla.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

SADNJA HORTENZIJA

Hortenzije se mogu saditi tijekom cijele godine, no najbolje ih je saditi u proljeće ili jesen kada su vremenski uvjeti manje ekstremni. Grmolike hortenzije mogu se saditi u zemlju u bilo kojem trenutku osim kada je vrijeme izuzetno hladno ili vruće i kada je tlo pretjerano natopljeno vodom nakon jake kiše. Također, izbjegavajte saditi hortenzije u smrznutu zemlju ili kompost koji je pretjerano suh nakon razdoblja suše.

Međutim, proljeće, kada su mrazevi gotovi i tlo toplije, najbolje je vrijeme za sadnju hortenzija.

Hortenzije preferiraju ravnomjerno vlažno tlo koje je plodno u polusjenovitom položaju.

Kako biste poboljšali stanje tla, možete ukopati organski poboljšivač tla poput komposta.

image
OOYOO/GETTY IMAGES

Hortenzije u posudi potrebno je posaditi nešto kasnije - u travnju ili svibnju. Neke od najboljih sorti u posudama uključuju Hydrangea macrophylla i Anabelle.

Posuda mora imati dobre drenažne rupe i biti napunjena mješavinom: Naturen bio supstratom (Silk Adria) i višenamjenskim kompostom bez treseta.

Vašu hortenziju u posudi morat ćete održavati vlažnom, ali nikada ne previše zalijevati do točke kada postane natopljena vodom.

Ako previše zalijete svoju hortenziju, ona će početi venuti, a listovi mogu požutjeti i otpasti s biljke.

Svoju hortenziju možete posaditi u zemlju nakon što je bila u posudi. Opet, najbolje je to učiniti u proljeće ili jesen.

Ako planirate posaditi svoju hortenziju u zemlju u proljeće, pričekajte dok ne prođu svi mrazevi - to je obično od sredine do kraja svibnja.

image
BERISLAVA PICEK/CROPIX/

Nakon što se ukorijeni, može snažno rasti i može čak prekriti cijeli zid.

Ove biljke su najprikladnije za zidove i ograde okrenute prema istoku i sjeveru, a ljeti daju prekrasne cvjetove.

Hortenzije penjačice vole sve vrste tla, ali ne vole kredaste ili vlažne uvjete. Ova biljka će također dobro rasti u hladu ili na suncu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:30