Rastu nam zazubice

Najbolji ljetni kokteli od namirnica koje već imate na dohvat ruke. Osvježite se!

 Kaizen Nguy/Unsplash
Donosimo jednostavno i brze recepte za najbolje ljetne koktele koje možete napraviti od sezonskog voća i povrća

Naša suradnica, poznata gastro novinarka Mateja Domitrović, tumači što sve u slobodno vrijeme možete smućkati u moru sezonskog voća i povrća koje mami iz vrta i s tržnica te si na taj način eventualno popraviti loš dan na poslu, naprosto se rashladiti ili uživati uz ukusno piće s prijateljima.

Važno je da ne bude komplicirano, da ono što napravite možete piti svaki dan i da to napravite s namirnicama koje već imate u hladnjaku

Ljeto u vrtu donosi pravu gozbu na stolu. I u tanjuru i u čaši, uglavnom sve rashlađeno, slatko i kiselkasto, medno i hrskavo, svih mogućih boja, tekstura, mirisa i okusa. Koliko mi je bilo lako, toliko je bilo i teško odlučiti što ću za ovaj editorijal smućkati u moru voća i povrća koje mami iz vrta i s tržnice.

image
Berislava Picek/ CROPIX

Lako je bilo odlučiti da ću popiti nešto s rajčicom jer mi je to omiljeno povrće, odnosno voće. Jednako je lako bilo odlučiti se za limun i hrpu začinskog bilja, kao i za krastavce, jer su sve to moji ljetni favoriti. No, što sad dalje: breskve, nektarine, marelice, maline, ribizl, lubenica…Kod mene to obično biva - ja bih sve! No, ponekad se moram ograničiti pa je izbor pao na paradajz, krastavac, lubenicu, citruse i puno začina. Sve treba biti jednostavno, bez puno kompliciranja, nešto što se može piti svaki dan s onim što svi obično imamo u frižideru, a da bude fotografski zanimljivo. One ozbiljne koktele najbolje je naručiti kod profesionalaca, barmena koji studiraju okuse i tehnike i barataju svim mogućim aparaturama.

image
Kaizen Nguy/Unsplash

No, treba se igrati i kod kuće, počastiti se poslije napornog vrućeg dana nakon što smo slijepljeni došli kući. Ništa tada ne paše bolje od tuša i hladne čaše u ruci kao svojevrsne nagrade. Tako je bilo i s nama, ja sam direktno s puta slijepljena stigla na snimanje, a fotografkinja Berislava sa tko zna kojeg po redu snimanja taj dan. Vapile smo za hladovinom, svježim zrakom i orošenom čašom. Samo nam je bilo na pameti osvježiti se i doći k sebi uz pomoć nekog finog pića i za nas tog trenutka čarobnog napitka. Osim odabranog povrća i voća, ograničila sam se i na pet čaša, iako sam ih mogla podosta nanizati, no razumna fotografkinja Berislava me u tome spriječila kako moja zanesenost ne bi prerasla u ludilo. A skoro je prerasla kad sam shvatila da je sve ispalo u rozim i crvenim tonovima. Dodavanje nije dolazilo u obzir, tako je kako je, ispalo je da su ovo čaše za neko žensko druženje. Prava “barbie cuga”. No, ovo su samo prijedlozi, u vrtu ima svega što se može iskoristiti za čašu ili flašu pravog domaćeg soka, hladnog čaja ili koktela.

image
Jez Timms/Unsplash

Iako je ovdje riječ o svemu bezalkoholnom, ova pića mogu se kombinirati i s alkoholom poput pjenušca, prosecca, cidera, raznih likera kao što je onaj od mente, pa višnjevac, liker od smokve, teranino... Mi smo domaćem soku od bazge dodali, osim vode, i rozi papar, cvijet hibiskusa i suhe ružice, koji se stavljaju i u gin tonic.

image
Berislava Picek/ CROPIX

No, taj isti sirup od bazge možete zaliti pjenušcem i dobiti ćete preukusno piće koje je ujedno i elegantno i profinjeno i dostojno za početak svake svečane večere. Sok od krastavaca obavezno pripremite dan ranije jer će okus biti bolji, intenzivniji. Za njega ne treba ništa osim krastavca i vode, no uvijek možete dodati i malo limuna ili limete te začinskog bilja poput mente i melise. Ja sam dodala i svježi đumbir, i mogu reći da baš dobro idu skupa.

Navečer spremite ovaj sok u hladnjak i počnite dan njime. Lubenica bi išla sjajno s ciderom ili jabukovačom, no u našoj šampanj čaši, u kojoj ovaj put nema ni kapi šampanjca, našla se samo lubenica i malo sirupa od ribizla. Sve u svemu, ljeto baš traži ovakva pića, a osim zanimljivih i fenomenalnih okusa, stol s njima baš dobro izgleda.

RECEPTI ZA PET

image
Berislava Picek/ CROPIX

PURPURNA LIMUNADA

• Sirup od bazge• limunov sok• cvijet hibiskusa• crveni papar• suhe ružice

U čašu staviti sirup i limunov sok te zaliti vodom i dodati navedene dodatke, obavezno staviti koju kocku leda. Sirupu možete dodati i ohlađeni domaći čaj od začinskog bilja iz vrta ili voćni čaj s komadima svježeg voća, mentom i melisom.

image
Berislava Picek/ CROPIX

SOK OD KRASTAVACA

1 svježi krastavac, 1 žlica svježeg đumbira, nasjeckanog ili naribanog, 1 limun, menta

Krastavac narezati, izgnječiti rukama i zaliti vodom. Ostaviti preko noći u frižideru. Dodati po želji đumbir i limunov sok te mentu.

image
Berislava Picek/ CROPIX

RUŽMARIN U ČAŠI

Grančica ružmarina, 1/4 šalice šećera, 1/4 šalice vode, 1 grejp

Skuhati sirup od vode i šećera te u. U čašu staviti malo sirupa, iscijeđeni sok od grejpa, malo vode, po želji ružmarinovu grančicu i led.

image
Berislava Picek/ CROPIX

LUBENICA I RIBIZL

½ zdjelice lubenice bez kore i koštica, sirup od ribizla plus svježi ribizl

Lubenicu izraditi u blenderu ili štapnim mikserom. U čašu staviti sok od ribizla, dodati sok od lubenice, led i svježi ribizl ako ga imate. Za brzinski sirup ribizl prokuhati s vodom i šećerom pa ga izraditi štapnim mikserom. Po želji propasirati.

image
Berislava Picek/ CROPIX

PIKANTNA RAJČICA

Sok od rajčice, peperoncini, naranča

Ja sam imala skuhani sok od rajčice. Ako ćete ga kuhati, obavezno ga radite s mesnatim paradajzom poput volovskog srca, kuhajte ga posoljenog do željene gustoće i na kraju propasirajte. Dobro ohlađeni sok od paradajza pomiješajte s cijeđenim sokom naranče i dodajte malo peperoncina za pikantni štih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 11:19