Zlatno pravilo

Najčešća pogreška pri uzgoju voća i povrća koja dovodi do štetnika ili nedostatka ploda

 CASARSA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO, LEMINUIT/GETTY
Biljke voća i povrća vrlo su prilagodljive i mogu se uzgajati na razne načine - bilo u povišenim gredicama, loncima, posudama...

Međutim, postoji jedna od "najčešćih pogrešaka" koje treba izbjegavati kada ih uzgajate.

Nema ništa bolje od zadovoljstva i samodostatnosti uzgoja vlastitog voća i povrća kod kuće, a često su i boljeg okusa.

Bez obzira na to žive li u stanu ili kući donosimo korisne trikove o tome kako možete uzgojiti ukusnu hranu u svom vrtu ili u posudama za biljke te najčešće pogreške kada je u pitanju uzgoj vlastitog voća i povrća i kako to izbjeći sljedeći ove savjete.

Naime, "najzahtjevnije" sorte voća i povrća za uzgoj su ono koje zahtijevaju uvjete južno od ekvatora - puno sunca i puno topline.

Čak i rajčice mogu biti zahtjevne ako odaberete brzorastuću sortu. Osim ako nemate staklenik, određene biljke jednostavno neće preživjeti vani.

Patlidžani su dobar primjer biljke kojoj je potrebno puno sunca i topline, kao i paprici.

image
JULIA KLUEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Uzgajajte neobično, a ne svakodnevno

Uzgajate i ono što “ne možete odmah kupiti”, jer paprike se mogu lako kupiti u bilo kojem dućanu, dok se neobične tikve poput ‘patty pan’ ne mogu naći u trgovinama.

Usjevi koji će tolerirati hladnije uvjete, kao što je korjenasto povrće, uvijek su pobjednici. Dok je za vinovu lozu ili avokado vrlo teško brinuti.

Kod uzgoja povrća postoji jedna pogreška za koju stručnjaci smatraju da je “najčešća”, a to je preveliki rast za prostor koji imate.

Svi smo jako uzbuđeni kada sijemo sjeme jer je sićušno, međutim, kada proklija, možete imati manjak prostora za potpuni uzgoj. To dovodi do razočaranja i zagušenja.

image
LEMINUIT/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Previše biljaka dovodi do prenapučenosti, a zatim do štetočina ili nedostatka ploda.

Savjet je da se suzdržite od sijanja svake sjemenke u paketiću. Sjemenke mogu trajati nekoliko godina ako se drže na tamnom i hladnom mjestu. Zato sijte manje, a ženite više.

Za one koji od sada pa nadalje traže "najbolje" povrće za uzgoj pred ljeto, to su: zelena salata, rotkvica, tikva, čili i tikvice. Ne možete pogriješiti kao početnik u uzgoju ovih biljaka iz sjemena ili sadnica.

image
EKATERINA FEDULYEVA/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

Što se tiče “najboljeg povrća za uzgoj u posudama”, to je ono koje ne treba velike količine hrane ili prostora. Divovske bundeve, na primjer, trebaju ogromne količine vode i hrane pa bi trebale ići u zemlju.

Dok će cherry rajčice, salata i tikvice vrlo rado brzo rasti u posudama. Ključno je osigurati da se nikad potpuno ne osuše i da se koristi tekuća organska hrana za biljke kada počnu davati plodove. Brzi usjevi proklijaju za tjedan ili dva, a većina salate i lisnatih usjeva može biti spremna za žetvu već za četiri tjedna.

Kako bi se povećala stopa rasta voća i povrća, najbolji način da se povećaju prinosi na usjevima je da pažljivo pogledate koje potrebe za hranom imaju. Voće obično treba više kalija. Korjenasto povrće treba fosfor, a na kraju lisnato povrće treba više dušika.

Ako ste u nedoumici, uravnotežena ‘NPK‘ hrana (dušik - fosfor-kalij) je najbolja. Tekuća gnojiva mogu brzo nahraniti vaše biljke. Uvijek je najbolje hraniti biljke kada počnu davati puno aktivnog zelenog rasta ili plodova. Svaka dva tjedna, ponekad samo jednom mjesečno.

image
KIARA BLOOM/GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO

SAVJET: Nikad ne hranite biljke svaki dan i ako želite biti potpuno organski, pobrinite se da koristite prirodnu hranu, a ne umjetno gnojivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:49