Bujno cvijeće

Najljepše cvjetne vrste visećeg rasta za vaš balkon. Ove vrste možete lako uzgojiti

 Conny S.
Otkrivamo koje se vrste uz malo dobre volje mogu uzgojiti otpočetka, točnije od sjemena

Josipa Petek Mihalić naglašava na što pritom morate pripaziti i koje je savjete važno primijeniti kako bi taj zadatak bio uspješan i, zapravo, lako izvediv.

Navikli smo da se niz prozore i ograde slijevaju bujni slapovi visećih pelargonija i petunija, a u posljednje vrijeme se asortiman balkonskog cvijeća svake godine proširuje. Uglavnom se radi o zahtjevnim vrstama koje za obilnu cvatnju traže redovito prihranjivanje, svakodnevno zalijevanje i dosta pažnje.

image
Benigno Hoyuela/Unsplash

No, postoje i brojne druge vrste koje se mogu uz malo dobre volje uzgojiti od samog početka, od sjemena. Ono što je značajno prilikom odabira vrsta za primjenu u balkonskim posudama i sandučićima jest da se po mogućnosti ipak radi o vrsti niskog rasta. Od jednogodišnjih cvjetnih vrsta prikladnih za sjetvu i sadnju u balkonskim posudama i jednostavnih za uzgoj, može se izdvojiti više cvjetnih vrsta niskog ili puzavog, odnosno visećeg rasta kao što su: niske kadifice, neveni, dragoljubi, cinije, lijepa kata, niski suncokret, pijetlova krijesta i, prkos.

image

Lijepa kata i kadifa pojavljuju se u širokom rasponu boja

Berislava Picek/ CROPIX

Za stvaranje jednogodišnjih barijera pogodne su vrste puzavog rasta kojima je potreban podupor. Najčešće su ukrasni slak, crnooka suzana, dragoljub i mirisava grahorica. Cvjetne kombinacije bit će još zanimljivije ako se uz njih posadi ljekovito i začinsko bilje koje će svojom teksturom, bojom i mirisom još više doprinijeti kvaliteti rješenja.

Kombiniranjem vrsta različitih visina, oblika i boja u skladu s osobnim ukusom i uvjetima prostora moguće je oblikovati vrlo zanimljiva rješenja.

image

Cvatovi nevena žute su i narančaste boje

Chandan Chaurasia/Unsplash

Neven

Neven (Calendula officinalis) pri osnovi tvori rozetu duguljastih, na vrhu širih, jednostavnih listova hrapave površine. Cvatovi su žute i narančaste boje, jednostavni ili puni, promjera 5-10 cm, na 20-30 cm dugim stapkama. Biljka se odlikuje malo oporim, ali ugodnim mirisom, a jezičasti cvjetovi mogu se koristiti i za dekoriranje ljetnih salata. Traži dobro osunčan položaj i dobro podnosi manjak vlage u tlu. Potječe iz južne Europe. Na zaštićenim mjestima može se održati i duboko u jesen jer podnosi temperature do -2 °C. Naravno da je u to doba cvatnja slabija.

image
Forest Diver/Unsplash

Niska kadifica

Niska kadifica (Tagetes patula) uspravnog je razgranatog rasta, visoka do 30-ak cm, zelenih, neparno perastih listova koji podsjećaju na paprat i specifičnog su mirisa. Cvat je 2-3 cm u promjeru, a pojavljuje se u bojama od svijetložute, žute preko narančaste i smeđocrvene do smeđe. Cvate tijekom cijelog ljeta na dobro osunčanom položaju jer potječe iz vrućih i suhih staništa Novog Meksika i SAD-a. To znači da podnosi i malo sušnije uvjete. Ipak, kad se uzgaja u ograničenom volumenu balkonske posude, za sunčanih i vrućih ljetnih dana preporučljivo je svakodnevno natapanje.

image

Promjer cvata suncokreta kreće se od pet do deset, a kod divovskih cvjetova i do 30 cm

Hiroshi Tsubono/Unsplash

Suncokret

Suncokret (Helianthus annuus) je krupna biljka, nerazgranatog ili više-manje razgranatog rasta, s velikim, jednostavnim, naizmjeničnim ili nasuprotnim širokim ovalnim do srcolikim listovima pokrivenim čekinjastim dlačicama, srednje do tamno zelene boje. Blistavi cvatovi, nalik cvatu tratinčice, sastoje se od sterilnih jezičastih i plodnih cjevastih cvjetova. Promjer cvata kreće se od 5 do 10, a kod divovskih i do 30 cm. Jezičasti cvjetovi su najčešće jasno žuti, ali mogu biti i limun-žuti, narančasti, brončani, crveni ili rijetko kad ljubičasti dok su cjevasti cvjetovi koji tvore središnji disk žuti, smeđi ili purpurni, kod nekih kultivara čak zeleni. Uzgaja se na otvorenom, ali i u zaštićenim prostorima za rez te kao cvatuća lončanica za što se koriste kultivari niskog rasta. Za rast i cvatnju traži izrazito puno sunca, a kod natapanja je potrebno izbjeći prekomjerno močenje supstrata te pustiti da se supstrat umjereno prosuši.

image
JayBo

Lijepa kata

Lijepa kata (Callistephus chinensis), potječe iz Kine kao što upućuje i ime vrste. Postoje kultivari visokog rasta koji narastu do 70 cm, ali za sadnju u balkonske i prozorske sandučiće koriste se patuljasti kultivari visine do 15 cm. Listovi se nalaze nasuprotno na stabljici i nepravilno su nazubljeni. Cvatovi su jednostavni ili puni i pojavljuju se u velikom rasponu boja od bijele, žute, ružičaste, crvene, ljubičaste i plave, pa čak i dvobojnih, te je na balkonu moguće postići šarenilo seoskog vrta upravo uporabom ove klasične biljne vrste. Cvate cijelo ljeto i početkom jeseni na sunčanom položaju i uz puno hraniva i redovito navodnjavanje.

image
Conny S.

Dragoljub

Dragoljub (Tropaeloum majus) se pojavljuje kao niska biljka jastučastog rasta i kao puzavac. U oba slučaja vrsta je pogodna za uzgoj u balkonskim posudama. Puzave stabljike su duge i više od 1 m, razgranate i ovješene, a prihvaćat će se i za podupor. Listovi su okruglasti, istaknutih žila, na peteljkama dugim 5-7 cm. Kod ove vrste moguće je u rano ljetno jutro zamijetiti kapljice vode na rubu lista, pojavu poznatu kao gutacija. Cvjetovi su ljevkasto zvonoliki, od limun-žute preko intenzivno žute do narančaste, crvene, tamnocrvene i gotovo smeđe boje, jednostavni ili puni. Mladi listovi mogu se koristiti za salatu, a cvjetni pupovi kao kapari. Za rast treba propustan supstrat umjerene količine hraniva te dosta sunca. Cvate cijelo ljeto, a potječe iz Južne Amerike.

image
H1 The Terrace Garden

Ukrasni slak

Ukrasni slak (Convolvulus tricolor) je penjačica koja traži podupor i prikladna je za stvaranje jednogodišnjih barijera. Stabljika je dlakava i razgranata, u početku ležeća, a poslije uspravna. Listovi su naizmjenični, lancetasto okrugli. Cvjetovi su krupni, bijele, nježno ružičaste, svijetloplave do ljubičaste i tamnoplave boje. Pri osnovi cvijet je žut. Cvatnja je najintenzivnija u prijepodnevnim satima. Ljevkastog su oblika, promjera do 5 cm. Potrebno je dosta vode za uspješan uzgoj. Potječe iz sjeverne Afrike i zapadnog Sredozemlja.

image
Gidlark/Unsplash

Cinija

Cinija (Zinnia elegans) je izgledom slična prethodno opisanoj vrsti, ali cvatovi su plosnati i veliki, promjera 10-15 cm kod visokih kultivara, puni i do 8 cm u promjeru kod srednje visokih, dok su kod liliput cinija do 5 cm promjera. Pojavljuju se u širokom rasponu boja - od bijele, svijetložute, žute, narančaste, ružičaste i crvene do ljubičaste. Uspijevaju na sunčanom, toplom, zaštićenom položaju, a za uspješan rast trebaju dovoljne količine vode. Sigurno je da svi oni koji se odluče na uzgoj cinija na balkonu neće imati potrebu za rezanjem cvatova za vazu, no vrsta je pogodna za rez i odlikuje se dobrom izdržljivošću u vazi pod uvjetom da se u vodu stave samo vrhovi cvatnih stapki (1-2 cm dubine) te da se voda svakodnevno mijenja, a vrhovi stapki isperu.

image
Matos Decomer

Pijetlova krijesta

Pijetlova krijesta (Celosia argentea var. cristata) uspravnog je rasta i visine 30-45 cm. Listovi su duguljasti, jasno zeleni, po rubu malo nazubljeni. Cvat podsjeća na metlicu, a cvate tijekom cijelog ljeta u žutoj, narančastoj, crvenoj, ružičastoj i ljubičastoj boji. Cvatovi su pogodni i za sušenje i izradu aranžmana od suhog cvijeća. Potječe iz tropskih i suptropskih krajeva.

image
Lazy Flora Plant Subscriptions

Crnooka suzana

Crnooka suzana (Thunbergia alata) rijetko se uzgaja, premda se radi o vrlo lijepoj i staroj ukrasnoj biljnoj vrsti. Penjačica je, intenzivno žutih cvjetova s tamnim središtem.

image
Meu tiquim de jardim

Prkos

Prkos (Portulaca grandiflora) je zbog sitnog sjemena, manje spretnim vrtlarima, preporučljivo posijati neposredno na mjesto primjene. Radi se o biljci niskog puzajućeg rasta, mesnatih, razgranatih stabljika i sukulentnih, svijetlozelenih uskih, igličastih listova. Cvijet je velik, čašastog oblika, a pojavljuje se u svim nijansama boja od žarkih do pastelnih, bijelih, žutih, narančastih, ružičastih, crvenih i ljubičastih. Cvate od početka ljeta do početka jeseni uz obilje sunca i vode, ali u za vodu propusnom supstratu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 13:56