SAVJETI ZA KUPNJU

Najpopularnije ljetno cvijeće ne zahtijeva puno brige, drži se uglavnom na balkonu i voli sunčana mjesta

 pelargoniumforeurope.com
Donodimo vrtni šalabahter sa najvažnijim savjetima za nabavku predivnih pelargonija koje dolaze u raznim bojama - ljubičastoj, crvenoj, ružičastoj i bijeloj

Pelargonija, poznata i kao žeravak, muškatla ili điran, ljetno je cvijeće koje ne zahtijeva puno brige. Ako tražite izdržljivo cvijeće koje se lako održava i voli cvjetati na sunčanim i polusjenovitim mjestima, pelargonije su pametan izbor. Prepoznatljiva je po raskošnim, jednostavnim ili punim cvjetovima i mirisnim, baršunastim listovima. Zbog dugotrajne cvatnje mnogi je uglavnom drže na balkonu, a vrijeme cvatnje je od ranog ljeta do kasne jeseni. Od sredine travnja ovu kraljicu ljetnog cvijeća možete pronaći posvuda u rasadnicima i vrtnim centrima.

image
pelargoniumforeurope.com
image
pelargoniumforeurope.com
image
pelargoniumforeurope.com

Pelargonija je zapravo južnoafrički cvijet koji je u Europu stigao u 18. stoljeću, a nakon križanja različitih vrsta danas su dostupne različite boje cvjetova - ljubičasta, dosta nijansi crvene, ružičasta i bijela.

Stručnjaci iz Pelargonium for Europe (PfE) podijelili su korisne savjete o tome na što obratiti najviše pozornosti pri kupnji pelargonija.

1. Odaberite grmolike biljke

Želite li uživati u svojim pelargonijama od prvog dana, odaberite biljke koje imaju toliko listova na snažnim stabljikama da jedva vidite zemlju u posudi. Grmolike pelargonije s jakim izdancima imale su dovoljno vremena kod uzgajivača da izrastu u zdrave biljke. Osim lišća, imaju i dobro razvijenu korijenovu balu. Pelargonijama je potrebno oboje za brzi rast.

2. Odaberite pelargonije s puno pupova

Ako želite da se vaš vrt, balkon ili terasa brzo pretvore u cvjetnu, mirnu oazu, vaše pelargonije bi od samog početka trebale imati puno pupova. Zašto? Pelargonije su biljke koje vole svjetlost i ona im je potrebna za cvjetanje. Tek kad dosegnu određeni prag svjetlosti počinju cvjetati. Ako imaju vrlo malo pupova, morat ćete pričekati i nadati se sunčanijim danima u tjednima pred vama.

image
pelargoniumforeurope.com
image
pelargoniumforeurope.com

3. Kupite pravi broj pelargonija

Prije odlaska u vrtni centar trebali biste znati koliko biljaka trebate. Da bi se dobro razvijale, pelargonije trebaju puno prostora. U posudi veličine 40 cm ima mjesta za dvije pelargonije, u onoj veličine 60 cm ima mjesta za tri, a u onu od metra stane ih četiri do pet. U lonac promjera 20-25 cm može se smjestiti jedna pelargonija. Važno: posude s pelargonijama trebaju biti visoke najmanje 18 cm.

4. Kupite posude odgovarajuće veličine

Osim broja biljaka, trebali biste znati i potrebne veličine posuda. Primjerice, pelargonije u posudama 11-12 cm savršene su za sadnju u balkonskim lončanicama, dok su XL pelargonije u posudama promjera 13 cm ili više prikladnije za žardinjere i druge veće posude jer će od samog početka izgledati sjajno. Pelargonije kupujte u pakiranjima od šest komada isključivo ako želite uložiti puno vremena i ljubavi u njihovu njegu. Imale su malo vremena za rast i potrebni su tjedni da dostignu veći razvoj.

image
pelargoniumforeurope.com
image
pelargoniumforeurope.com
image
pelargoniumforeurope.com
image
pelargoniumforeurope.com

5. Pravo vrijeme za kupnju

U Europi se staklenici pune pelargonijama od početka do sredine travnja. Najraznolikije pelargonije dostupne su početkom svibnja. Ako svoje biljke ne možete zaštititi od hladnoće, nemojte ih kupovati prerano. Treba ih saditi na otvorenom isključivo kada noću više ne prijeti mraz, a danju temperature dosegnu dvoznamenkaste brojeve. U sjevernim geografskim širinama to je oko sredine svibnja.

Savjet: Ne zaboravite na zemlju i gnojivo!

Kada idete u kupovinu pelargonija, istovremeno kupite visokokvalitetnu zemlju za lončanice. Za balkonsku žardinjeru od 80 cm potrebno je oko 30 litara zemlje, dok su za lončanicu promjera 20 cm potrebne otprilike četiri litre. Treba razmišljati i o gnojivu. Iako je većina zemlje prethodno obogaćena hranjivim tvarima, stručnjaci iz PfE-a preporučuju korištenje gnojiva sa sporim otpuštanjem prilikom sadnje. Pelargonije snažno rastu i imaju vrlo velike potrebe za hranjivim tvarima. Prethodno obogaćena zemlja obično pokriva potrebe za samo nekoliko tjedana.

image
Bjarni B. Jacobsen Fotografi/
image
Bjarni B. Jacobsen Fotografi/
image
Fleurop/

Važno: Kako biste osigurali da opskrba hranjivim tvarima traje do kraja sezone ujesen, odaberite devetomjesečno gnojivo. Ako temperatura poraste iznad 20°C, biljka će obično potrošiti hranjive tvari nekoliko tjedana prije očekivanog završetka perioda gnojidbe i trebat će je ponovno gnojiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
05. ožujak 2024 14:56