umjetni ekosustav

Najveći staklenik na svijetu predstavljen je na Venecijanskom bijenalu 2021.

 Coldefy; Octav Tirziu Atelier
Tropicalia će pružiti jedinstveno tropsko stakleničko iskustvo s redovnom temperaturom od nešto manje od 26 stupnjeva

Venecijanski bijenale arhitekture 2021. uključuje brojne inovativne projekte koji definiraju temu "kako ćemo živjeti zajedno?" Jedan od takvih projekata je Tropicalia, prijedlog za najveći tropski staklenik pod jednim krovom. Osmišljen od strane Alessandra Possatia iz Zuecca Projects i Thomasa Coldefya iz tvrtke Coldefy, lokacija staklenika Tropicalia će se nalaziti u Côte d'Opale u sjevernoj Francuskoj, a projekt bi trebao biti završen do 2024. godine.

image
Coldefy; Octav Tirziu Atelier

Tropicalia će pružiti jedinstveno tropsko stakleničko iskustvo s redovnom temperaturom od nešto manje od 26°C. U njemu će se naći i tropske biljke i fauna, poput riba, gmazova, ptica i leptira. Ovaj umjetni ekosustav zauzimat će preko 200 000 četvornih metara zemlje i zatvoren je masivnom kupolom.

image
Coldefy; Octav Tirziu Atelier

Na najvišem dijelu kupole, unutarnji volumen visok je oko 115 metara, što znači da posjetitelji vjerojatno neće niti osjetiti kako se nalaza unutar plastenika. Ovoj ideji u prilog govori i nedostatak unutarnjih stupova jer dizajn kupole eliminira potrebu za daljnjom strukturnom potporom. Osim strukturnih blagodati, dvoslojna kupola pomaže u toplinskom brtvljenju unutarnjeg okoliša i ograničava količinu energije potrebne za održavanje redovnih temperatura.

image
Coldefy
image
Coldefy
image
Coldefy

Ako imate priliku pogledat i provjeriti projekt Tropicalia predstavljen na Venecijanskom bijenalu arhitekture 2021., pronaći ćete mnoštvo istraživanja o umjetnom okolišu, strukturne ideje koje podupiru njegovu izgradnju i lijepe crteže i prikaze koji pomažu vizualizirati dizajn.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 18:55