za dobar odmor

Napokon se naspavajte: Ove biljke su vam potrebne kako biste imali bolji san

 Unsplash
Opuštajući mirisi, svojstva pročišćavanja zraka i lako održavanje ovih biljaka pomaže vam da brzo postignete kvalitetno vrijeme odmora

Ako ste isprobali svaki trik koji postoji kako biste se dobro naspavali, ali i dalje se svaku večer neprestano prevrćete, možda je za to kriva vaša spavaća soba. Napokon, ako vaša okolina nije pogodna za spavanje, neće vam biti ugodno koliko god se trudili. Jedna stvar za koju možda niste znali da nedostaje vašoj spavaćoj sobi su biljke.

Čudno, ali istinito: Postoji nekoliko biljaka za spavaće sobe koje vam zapravo mogu pomoći da brže zaspite. Sobne biljke ne samo da poboljšavaju cjelokupni izgled prostora, već su studije pokazale da mogu i potaknuti raspoloženje, povećati kreativnost, smanjiti razinu stresa, povećati produktivnost, donijeti mir, održavati razinu vlage u zatvorenom, proizvoditi kisik i, naravno, filtrirati onečišćivače zrak.

Ali određene biljke bolje se uklapaju u spavaćoj sobi od drugih - njihovi opuštajući mirisi, svojstva pročišćavanja zraka i lako održavanje čine ih pobjednicima jer vam pomažu da brzo postignete kvalitetno vrijeme odmora. U nastavku saznajte o kojim biljkama se radi.

image
Unsplash

Svekrvin jezik je jedna od najpoželjnijih biljaka inače, prvenstveno zbog toga što je potrebno malo za održavanje, ali još je jedna velika prednost njeno mjesto na NASA-inom popisu najboljih pročišćivača zraka. Pokazalo se da svekrvin jezik filtrira benzen, formaldehid, trikloroetilen, ksilen i toluen. To je također jedna od rijetkih sobnih biljaka koja noću pretvara ugljični dioksid u kisik; nešto što većina sobnih biljaka radi samo tijekom dana. Ovo povećanje kvalitete zraka dovest će do boljeg spavanja - osobito ako ste skloni alergijama.

image
Unsplash

Još jedna biljka za pročišćavanje zraka koju treba razmotriti? Clerodendrum, emitira visoku razinu kisika i uklanja kemikalije poput formaldehida i benzena. Uz to, uzgoj je izuzetno jednostavan jer voli zatvorene prostore s slabom sunčevom svjetlošću ili fluorescentnom rasvjetom.

image
Unsplash

Ako ste ikad nanjušili malo esencijalnog ulja lavande i automatski osjetili kako vaše brige nestaju, shvatit ćete zašto se ova mirisna biljka našla na popisu. Ako imate dovoljno svjetla, lavandu možete lako uzgajati u zatvorenom. Njezino lišće i cvjetovi puni su mirisnih ulja koja dokazano pomažu ljudima da se opuste, poboljšava raspoloženje i potiče miran san. Međutim, ako uzgoj lavande nije moguć još uvijek možete dobiti slične pogodnosti ako suho lišće koristite ispod jastuka za "malo aromaterapije".

image
Unsplash

Još jedan izvrstan pročišćivač zraka, Zlatni puzavac dobiva pečat odobrenja jer je tako jednostavan za njegu. Ne zahtijeva previše svjetla, a i prelijep je. Sretno se spušta iz viseće žardinjere ili ga možete uvježbati da se penje uz rešetku. Jednostavno biljka iz snova.

image
Unsplash

Ova biljka koja zahtjeva jednostavnu njegu sa svojim živopisnim zelenim lišćem posebno je učinkovita u apsorpciji formaldehida iz zraka u zatvorenom. Suhi unutarnji zrak može uzrokovati razne bolesti, uključujući probleme s dišnim sustavom, grlobolju, prehladu, pa čak i nepravilnosti na koži. Sobne biljke pomažu u održavanju, a u nekim slučajevima i povećanju vlage, emitiranjem vodene pare tijekom transpiracije. Filodendron odaje vibracije džungle i izvrstan je za domove s posebno visokim stropovima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. travanj 2024 19:31