KAKVA ŠTETA

Napokon smo saznali zašto je većina današnjih rajčica neukusna i ima okus kartona

 SHUTTERSTOCK
Kako voće s tolikim potencijalom može imati u najboljem slučaju blago slan i vodenast okus, a u najgorem kao brašnasta kugla od kartona?

Ljetne rajčice su pune obećanja: duboka, zasićena boja; jedinstveni travnati miris lišća rajčice; očekivanje je puna usta slatko-slane bujnosti rajčice. Ali nažalost, rajčica za rajčicom iz supermarketa samo razočarava. Kako voće s tolikim potencijalom može imati u najboljem slučaju blago slan i vodenast okus, a u najgorem kao brašnasta kugla od kartona?

Znamo da se moderne rajčice koje se prodaju u supermarketima beru zelene i uzgajaju tako da budu otporne na štetočine, izdrže dostavu i imaju duži roka trajanja—i da poljoprivredna industrija stvara proizvode dizajnirane za profit, a ne za okus. Jesu li to faktori koji su krivi za neukusne rajčice?

image
SHUTTERSTOCK

Ali čak i kada se dopusti da sazriju na trsu i otpremaju se s velikom pažnjom, moderne su rajčice i dalje neukusne. Kad su istraživači istražili ovu stvar oko rajčice, otkrili su fascinantan genetski uzrok na plodu. Zločesti krivac je mutacija gena koja je slučajno otkrivena prije otprilike 70 godina, a na koju su se uzgajivači rajčica brzo uhvatili. Zapravo, sada je mutacija namjerno unesena u gotovo sve moderne rajčice. Zašto? Čini ih jednoličnima i sa zavodljivom grimiznocrvenom bojom kad sazriju.

image
SHUTTERSTOCK

Nažalost za sve ljubitelje rajčica, mutacija koja stvara crvenu boju deaktivira važan gen odgovoran za proizvodnju šećera i aroma koji su ključni za mirisnu i ukusnu rajčicu, kako je objavljeno u radu objavljenom u časopisu Science,

Kada su istraživači "uključili" deaktivirani gen, voće je imalo 20% više šećera i 20-30% više karotenoida kada je zrelo. Ipak, neujednačen izgled ploda i zelenkasta bljedoća sugeriraju da uzgajivači neće uskoro slijediti taj primjer. Dakle, zaglavili smo s prekrasnim rajčicama koje imaju okus kao puki nagovještaj nekadašnjeg izgleda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 11:53