NOVI DOM ZA PTICE

Napravite ovu prekrasnu fontanu za ptičice i udomite ih u svome dvorištu

 Mary Jo Bowling
Ptice čuju žubor i mreškanje vode pa ih je puno lakše privući na ovaj način s obzirom da se radi o pravoj maloj fontani

Američka stručnjakinja Sharon Sorenson napisala je zanimljivu knjigu o pticama koje slijeću u dvorišta i vrtove, o vrstama koje se odvaže na taj postupak i o tome kako ih privući i zadržati u svome okruženju. Knjiga se može nabaviti na amazon.com za 31,83$, a s obzirom na popularnost koju je postigla mi vam donosimo članak o tome kako i vi možete privući ptice u svoje dvorište ili vrt i zadržati ih tamo, a ujedno im na taj način i pomoći.

image
Mary Jo Bowling

Naime, radi se o izradi male fontane za ptice koja će u tren oka namamiti ta prekrasna stvorenja i naseliti ih u vašem vrtu, naravno ako to želite. Razlika između ovakve fontane ili običnih posudica s vodom koje se nalaza u kućicama za ptice ili samo negdje u vrtu i dvorišu je da - kako kaže stručnjakinja - ptice čuju žubor i mreškanje vode pa ih je puno lakše privući na ovaj način s obzirom da se radi o pravoj maloj fontani.

image
Mary Jo Bowling

Također - Voda u pokretu je čišća - kaže Sorenson. Posude s vodom za ptice vrlo brzo postanu neuredne. Ptice isprljaju vodu svojim izmetom i perjem - a vi biste ih morali dva puta dnevno ribati kako bi bile čiste. Ptice se vole kupati jednako kao i ljudi. - Svaka ptica voli čisto perje - kaže Sorenson. - Čisto perje je toplije i bolje za letenje. Kad se linjaju, kupka im pomaže u odbacivanju perja. Ptice se žele okupati svaki dan, čak i po jako hladnom vremenu. - ističe. Stoga je fontana puno bolji izbor za ptice i za vas. Voda je konstantno čista, a i njima se puno lakše okupati u ovakvoj fontani nego u posudi.

image
Mary Jo Bowling

Evo što vam je potrebno za napraviti fontanu za ptice u vrtu:

  • Rezervoar, kapaciteta oko 150 litara
  • Dvije ili tri ravne stijene koje se mogu naslagati, svaka izbušena s rupom. (- Gornji kamen s valovitim površinama može stvoriti male bazene za kupanje ptica- kaže Sorenson.)
  • Vinil cijev dugačka 4 metra (vanjski promjer oko 1,5 cm)
  • 18 komada PVC cijevi promjera 7 ili 8 cm, izrezane na 1 cm kraće od dubine rezervoara
  • Žičana mreža, kakva se koristi za gipsanje
  • Stijena za pokrivanje mreže
  • Električni kabel koji se može ukopati u zemlju
  • Podvodni grijač od 250 vata s termostatom
  • Pumpa za slavinu koja pumpa približno 120 litara na sat

Napomena: Prikazana pumpa i podvodni grijač gotovi su proizvodi iz trgovine vrtnih potrepština dizajnirani za ovu svrhu. Ako niste sigurni u postupak izrade, obratite se licenciranom električaru da vam pomogne.

POSTUPAK:

1. Iskopajte rupu i stavite rezervoar u nju. Ako ne baratate s električnim kabelima, definitivno unajmite licenciranog profesionalca koji će vam pomoći u instalaciji. Stavite fontanu tamo gdje će biti vidljiva s prozora, a također blizu električne utičnice. Postavite rezervoar tako da mu je vrh 5 do 7 sm iznad razine tla. To će spriječiti da ostatci zemlje idu unutra u kada kiši.

image
Mary Jo Bowling

2. Grupirajte cijevi po tri komada i uspravno ih postavite na dno rezorvoara

image
Mary Jo Bowling

3. Provucite električni kabel od pumpe i grijača do utičnice

image
Mary Jo Bowling

4. Nakon pričvršćivanja cijevi na pumpu, stavite je u rezervoar

5. Izrežite mrežicu i stavite je tako da pokriva kadu. Izrežite rupu na mreži i provucite cijev kroz nju i rupe u stijeni. Izrežite drugu, veću rupu na mreži kako biste omogućili pristup grijaču i pumpi.

image
Mary Jo Bowling

6. Stavite stijenu povrh mreže na rezervoaru i namjestite tako da se voda može nesmetano vraćati u rezervoar.

image
Mary Jo Bowling

7. Pustite vodu i pričekajte da se ptičice počnu skupljati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. ožujak 2024 03:51