Organski pripravak

Napravite tekuće gnojivo od koprive i gaveza za prihranu plodovitog i korjenastog povrća

Unsplash
 Jonathan Kemper
Biljkama je potrebno 17 biogenih (neophodnih) elemenata koje nazivamo biljna hraniva u većim i manjim količinama

Što su gnojiva? Gnojiva možemo smatrati multivitaminskim dodatkom biljnoj hrani. Biljka koja nema dovoljno hranjivih tvari može preživjeti dugo razdoblje, ali to nikad nije dobro obzirom na visinu i kakvoću prinosa. Jednako tako, osoba koja isključivo jede nezdravu hranu, male nutritivne vrijednosti preživjet će, ali uz loše zdravlje.

Loše ishranjena biljka ima neke univerzalne simptome: sporo rastu i napreduju, imaju manju masu, lišće koje je fotosintetski slabo funkcionalno i klorotično (svjetlo zeleno ili čak žuto, a donje ponekad i ljubičasto), zameću manje plodova/sjemena, što u konačnici rezultira kraćom vegetacijom i niskim prinosom loše kakvoće.

Biljkama je potrebno 17 biogenih (neophodnih) elemenata koje nazivano biljna hraniva. Neke od njih zahtijevaju u velikim količinama i s gledišta poljoprivrednog proizvođača imaju puno veći značaj od ostalih. Dva elementa, koje biljke trebaju u najvećoj količini, su ugljik i kisik dolaze koji se usvajaju iz lišćem u procesu fotosinteze iz atmosfere kao ugljični dioksid. Vodik potječe iz vode, a preostalih 14 elemenata biljke uglavnom usvajaju u mineralnoj formi iz tla (neke, npr. sumpor, mogu i iz atmosfere). Prva tri mineralna elementa su dušik (N), fosfor (P) i kalij (K). Njih biljke trebaju u znatno većoj količini pa se nazivaju i glavnim elementima ishrane, a kako ih u tlu nema dovoljno za visok i kvalitetan prinos u formi koje biljke mogu lako usvajati, obvezno se dodaju gnojidbom.

Organska gnojiva (prirodna, naravna) sadrže hranjive elemente pretežito u obliku organskih spojeva i najčešće su prirodnog podrijetla (ponekad se nazivaju i prirodna organska), npr. stajnjak, treset, slama i dr.

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Za izradu tekućeg gnojiva potrebni su plastična posuda, kopriva, gavez, voda i prozračno pokrivalo.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. Uberite svježe listove koprive i gaveza, ukupno jedan kilogram bilja.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Usitnite listove kako bi se bolje oslobodile mineralne tvari iz bilja.

image
Berislava Picek/CROPIX

4. Nakon svega, dobro zalijte sa 10 litara odstajale vode.

image
Berislava Picek/CROPIX

5. Sve dobro i temeljito promiješajte.

image
Berislava Picek/CROPIX

6. Prekrijte prozračnom tkaninom i svaki dan promiješajte gnojnicu dok se ne završi fermentacija.

image
Berislava Picek/CROPIX

7. Nakon desetak dana procijedite gotovo gnojivo.

image
Berislava Picek/CROPIX

8. Razrijedite vodom u omjeru 1:10 te plodovite i korjenaste biljne kulture zalijevajte dvaput mjesečno.

image
Berislava Picek/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. ožujak 2024 14:48