Nema boljih

Napravite vertikalni vrt od drvenih dasaka i žardinijera, i ove godine jedite svoje jagode

 Henry Co/ Unsplash
Vrijeme je za sadnju novih sadnica jagoda i drugog sitnog povrća i povrća

ZMAG-ov permakulturaš Bruno Motik je u sklopu Konvencije prirodnog graditeljstva održane na Recikliranom imanju u Vukomeriću, pokazao kako izraditi vertikalni vrt visok dva i širok jedan metar od drvenih dasaka i plastičnih žardinijera.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

POTREBAN MATERIJAL

  • dvije drvene daske
  • 18 drvenih okruglih štapova
  • vijci za drvo
  • bušilica
  • svrdlo 3, 8 i 22 mm
  • devet plastičnih žardinijera
  • metalni kutnici
  • supstrat za sadnju
  • zeleno lisnato povrće
image

Drvena daska dimenzija 2000 x 200 x 18 mm

POSTUPAK

Dvije obrađene drvene daske dimenzija 2000 x 200 x 18 mm treba probušiti svrdlom 22 mm jer će se kasnije u njih utaknuti okrugli štapovi promjera 22 mm. Na svakoj dasci potrebno je 18 rupa, raspoređenih s razmakom od 220 mm, kako je označeno na nacrtu.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U svaku rupu treba ubaciti po jedan drveni štap promjera 22 mm. Za tu svrhu koristite drške za metle jer dolaze u točno takvim dimenzijama koje trebaju, a i relativno su jeftine

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Nakon toga drugu dasku s već probušenim rupama treba staviti s gornje strane, tako da u svaku rupu ulazi po jedan štap.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Svaki štap je potrebno učvrstiti vijcima za drvo kako bi se cijeli drveni okvir ukrutio i postao čvrst. Na mjestima gdje okrugli štapovi ulaze u rupe najprije treba izbušiti jednu tanju rupicu svrdlom promjera 3 mm, a zatim u svaku rupu stavljamo po jedan vijak duljine 70 mm.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

U drvenu konstrukciju ubacite plastične žardinijere veličine 1 m. No, najprije ih treba pripremiti tako što se u donjem kutu buše rupe za drenažu. Za to koristimo svrdlo promjera 8 mm.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Drvenu konstrukciju uspravimo i u nju već sada možemo utaknuti pripremljene plastične žardinijere. Zatim je potrebno drvenu konstrukciju pričvrstiti uza zid. To radimo metalnim kutnicima koje smo u ovom slučaju pomoću tipli učvrstili za betonski zid, a vijcima za drvo spojili s drvenim okvirom. Žardinijere je potrebno napuniti supstratom za sadnju. Koristimo mješavinu zemlje i dvije vrste komposta.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Budući da su žardinijere duboke oko 15 cm, vertikalni vrt je idealan za sadnju svih vrsta zelenog lisnatog povrća, kao što su salate, radič, matovilac, rukola, kelj lišćar, kupus, blitva, špinat... Također se mogu uzgajati rajčice, ali to obavezno moraju biti sorte rajčica koje ne narastu prevelike, dakle crveni cherry, žute kruškice i sl. Također, jedna od mogućnosti je uzgoj pšenične ili ječmene trave za zelene sokove, ili mikro zelenja za dodatak salatama.

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX

Posađene biljke potrebno je dobro zaliti. Vertikalni vrt je tako dimenzioniran da će biljke ubrzo prekriti gornju žardinijeru i uskoro se neće vidjeti ni drveni okvir niti plastika. Kroz nekoliko tjedana možete očekivati i prvu berbu lisnatog povrća!

image
NEJA MARKIČEVIĆ/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
15. travanj 2024 16:11