KAKO SPASITI BILJKU

Naravno da možete spasiti svoju prekomjerno zalijevanu biljku. Ovo je najbolji način

 DEAN SCHOEPPNER/
Kako procjeniti je li biljka žrtva prekomjernog zalijevanja i kako ju spasiti

Biljke dodaju život i boju svakom prostoru u kojem se uzgajaju. Neke čak mogu filtrirati zagađivače i psihološki koristiti ljudima. Međutim, da bi mogle napredovati i preživjeti, moraju imati dobre uvjete za rast. Ključni nutrijent je voda i čini do 95% biljnog tkiva. Potrebna je da sjeme nikne, a kako biljka raste, voda prenosi hranjive tvari kroz biljku. Da bi vaša biljka rasla treba je zalijevati, što može biti izazovno ako ne znate točnu zapreminu vode.

image
UNSPLASH

ZNACI PREKOMJERNOG ZALIJEVANJA

Postoji nekoliko stvari na koje treba obratiti pažnju kada procjenjujete je li biljka žrtva prekomjernog zalijevanja. Ako lišće biljke mijenja boju u žućkasto, to je dobar pokazatelj da se nešto događa s biljkom i vrlo vjerojatno je primila previše vode. No, ovo nije jedini znak. Vlažna zemlja, spužvaste stabljike, plijesan ili gljivice također su pokazatelji da nešto nije u redu. Zbog toga je rutinska provjera vaše biljke obavezna. Ako korijenje ili stabljike biljke postanu mekane ili se razviju crne točkice na lišću, vjerojatno je uzrok prekomjerno zalijevanje.

image
UNSPLASH

KAKO SPASITI BILJKU

Prvi korak je određivanje vrste biljke. Ako se radi o tropskoj biljci, postavljanje biljke na sunčanu stranu kako bi se riješila viška vlage moglo bi biti dovoljno da je spasite. U većini slučajeva, ako je korijen počeo truliti biljku treba presaditi u novu, suhu zemlju i staviti na sunčano mjesto da se osuši.

Prvo uklonite vlažnu zemlju s korijena i odrežite crno, bolesno i trulo korijenje. Zatim biljku presadite u svježu zemlju koja odgovara svim zahtjevima za njegu i postavite ju na sunčano mjesto. Ako ste biljku presadili i u tjedan dana nema poboljšanja, možda je vrijeme da se oprostite od te biljke.

Dakle, naravno da možete spasiti svoju previše zalijevanu biljku, samo trebate obratiti pozornost na njezine specifične uvjete. Najbolja praksa je voditi računa o tome koliko vode biljka dobiva i postaviti raspored kako biste izbjegli ovaj problem u budućnosti.

Nastavite provjeravati vlažnost zemlju prije zalijevanja. Ako je jedan centimetar iznad površine još uvijek vlažno, pričekajte dan ili dva i dodajte vodu tek kada se zemlja osuši. Konačno, ako vam se čini da zemlja nikad nije suha ili biljci nedostaje novi rast, možda će biti potrebna promjena okoliša! Bitno je da brzo reagirate i presadite vašu biljčicu u odgovarajuću posudu. Pritom pripazite da posuda nije prevelika, a supstrat, drenaža i temperatura da su odgovarajući kako bi vaša biljka ponovo bila zdrava i lijepa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. ožujak 2024 17:44