Da prežive zimu

Naša dvorišta, vrtovi, balkoni i terase pticama mogu biti izvor hrane. Proučite kako im pomoći

 Jongsun Lee/Unsplash
U ovo doba godine ovo su najugroženije životinje koje doprinose prirodnom načinu suzbijanja štetnih kukaca tijekom vrtlarske sezone

Zima u naše vrtove dovodi mnoge male životinje u potrazi za hranom i skrovištem od hladnoće. Dok priroda duboko spava ispod snježnog prekrivača, sve teže je svakodnevno pronaći dostatnu količinu hrane za preživljavanje, a najugroženije su upravo ptice.

Ne pomaže ni činjenica da čovjek ubrzano uništava njihova prirodna staništa i izvor hrane u urbanoj i ruralnoj sredini. Krčenje šuma za velike poljoprivredne površine, upotreba umjetnih gnojiva i širenje naselja, sve to utječe na smanjivanje populacije ptica i narušavanje prirodne ravnoteže u okolišu.

image
Christian De Stradis/Unsplash

SAVEZNICI U VRTU

Veliku ulogu u prirodnom načinu suzbijanja štetnih kukaca tijekom vrtlarske sezone imaju ptice. Par sjenica, primjerice, za svoju mladunčad tijekom ljeta skupit će i do 30 kilograma gusjenica, a da ne brojimo vrapce koji osim kukaca jedu i sjemenke korova. Za postizanje što bolje ravnoteže u vrtu potrebno je upoznati te pernate saveznike kako bismo im mogli pružiti najbolje uvjete i adekvatnu zaštitu preko zime. Od svih ptica pjevica sjenice su najkorisnije u vrtu, no kos, crvendać, vrabac, lastavica, šojka, svraka sve su to izvrsni pomagači u borbi protiv vrtnih štetočina. S druge strane, pomažu i u gnojenju zemlje jer je njihov izmet bogat fosforom koji je bitan element za rast biljaka.

SJENICA NAJKORISNIJA OD SVIH PTICA

Svojim šiljastim kljunom dopiru i do najmanjih pukotina i iz njih vade jajašca štetnih insekata. Tijekom cijele godine obitavaju na istom staništu pa su pouzdan čuvar naših vrtova, šuma i voćnjaka. Znanstvenim istraživanjima dokazano je da jedna sjenica dnevno pojede hrane jednaku vlastitoj težini oko 12 grama, a ako su hrana leptirova jaja, to je više od dvije tisuće jaja dnevno.

image
Berislava Picek/CROPIX

USPOSTAVLJANJE RAVNOTEŽE

Naša dvorišta, vrtovi, balkoni i terase pticama mogu biti izvor hrane, sklonište i mjesto za podizanje mladunaca, no da bi se to i desilo, potrebno je kreirati staništa po njihovoj mjeri.

Uredni vrtovi i dvorišta u kojima je sve kao "po špagi", gdje se prostor redovito čisti od suhog granja, stabljika i lišća nije prirodno okruženje za obitavanje životinja. No, da biste stvorili stanište za ptice, ne trebate imati "neuredan vrt", dovoljno je da je samo jedan dio zelenog prostora izostavljen iz jesenskog čišćenja, a nekoliko jednostavnih postupaka može znatno pomoći pticama u preživljavanju.

1. Njegujte bioraznolikost biljaka kako biste u vrt privukli male životinje i kukce. Posadite grmove i stabla s plodovima, kao što su bazga, drijen, ribiz, aronija, kao i samoniklo lokalno bilje.

2. Osušene sjemene tobolce trajnica ostavite u cvjetnoj gredici do kretanja mlade vegetacije na početku sljedeće sezone.

3. Kompostište je vrlo važno jer privlači gliste i kukce.

4. Postavite zimske hranilice za ptice

ČIME IH HRANITI?

image
Berislava Picek/CROPIX
  • Suncokretove sjemenke šarene
  • Zob
  • Proso
  • Amarant
  • Cvijet suncokreta
  • Crne sjemenke suncokreta
  • Mješavina sjemenaka
  • Proso

Ponuda hrane za ptice ovisi o tome koja se vrsta ptica želi privući ili zadržati u vrtu. Uvijek je korisno kombinirati više vrsta hrane budući da ptice ne jedu isključivo jedan tip, nego prehranu upotpunjuju i drugim namirnicama.

Hrana koja se zimi daje pticama može se podijeliti u četiri osnovne skupine: razne sjemenke bogate uljima, među kojima je najvažniji neprženi i nesoljeni, crni ili šareni suncokret, ali su za hranjenje pogodne i sirove sjemenke bundeve, orah, lješnjak, nesoljeni kikiriki, te smjesa sitnih sjemenki (prodaje se kao hrana za kanarince ili srednje velike papige). Žitarice, kukuruz i riža također su pogodna hrana za neke vrste ptica.

Životinjske masti: goveđi loj (u obliku kuglica pomiješanih s raznim sjemenkama, dostupne u trgovačkim centrima) i nesoljeno svinjsko salo (bijeli masni dio bez mesa).

Razno svježe ili sušeno voće, među kojima je svakako najvažnija jabuka, ali je vrlo korisna i sušena smokva te kokosov orah.

Ostaci iz kuhinje: kuhana riža, tijesto, kuhani kukuruz, zeleno povrće i ostaci voća koji su natruli pa ih mislite baciti u smeće.

image
Joshua J. Cotten/Unsplash

KADA POČETI SA ZIMSKIM HRANJENJEM PTICA?

Sjenice i druge ptice pjevice često se pojave u vrtovima i voćnjacima i tijekom jeseni, no tada pronalaze obilje prirodne hrane te ih nije potrebno dodatno hraniti. U našim klimatskim uvjetima zimsko hranjenje ptica potrebno je provoditi od prosinca do veljače, no ako je blaga zima, možemo pričekati sve dok se temperatura ne spusti ispod nule.

Jedno od važnih pravila zimskog hranjenja glasi: ako počinjete hraniti ptice, činite to redovito tijekom cijele zime. Naime, mnoge ptice se naviknu na siguran izvor hrane te se vraćaju svaki dan na istu hranilicu cijele zime.

image
Lachlan Gowen/Unsplash

KAKVE KUĆICE POSTOJE?

U mnogim trgovačkim centrima možete pronaći različite kućice za ptice, izrađene od drveta ili plastike. Međutim, i sami možete kod kuće izraditi jednostavne hranilice, uz minimalni napor i trošak. Za izradu jednostavnih i praktičnih kućica trebate samo nekoliko materijala, poput stare konzerve i mase za modeliranje. Upute za izradu su na slijedećim stranicama.

DIZAJNIRAJTE SAMI KUĆICU ZA PTICE OD MASE ZA MODELIRANJE

Pitate se kako svojim rukama izraditi modernu nastambu za leteće i raspjevane životinje? Donosimo vodič koji će vas oduševiti

Koristeći se masom za modeliranje možete kreirati modernu i dizajnerski zanimljivu hranilicu za ptice koja će u vrtu biti korisna, ali i oku ugodna.

Što vam je potrebno?

• masa za modeliranje • balon • kuka • bušilica

image
Berislava Picek/CROPIX

Korak po korak:

1. Napušemo zrak u balon do željenih dimenzija i "obučemo" ga masom za modeliranje. Nakon toga konstrukciju stavljamo sa strane da se suši otprilike 48 sati, ovisno o toplini u prostoriji.

2. Kada se masa osušila, balon se izbuši i vrlo lagano izvuče kroz otvor koji se odmah zatim i zatvori masom, te ponovo pusti da se osuši.

3. Nakon toga slijedi fina obrada površine brusnim papirom. Ako ste zadovoljni kako je skulptura ispala, to je korak koji možete slobodno preskočiti.

4. Zatim je potrebno izbušiti "vrata" za ptice promjera 3 cm i odmah ispod otvor za prečkicu na kojoj ptice sjede.

5, 5a i 5b. Nakon što smo postavili kuku i prečkicu, skulptura odnosno hranilica je spremna da preko zime udomi par sjenica. Odlična ideja i ručno izrađen proizvod, zar ne?

image
Berislava Picek/CROPIX

ISKORISTITE STARU KONZERVU

Što vam je potrebno?

• dvije daske dimenzija 10 x 10 centimetara • dva komada šperploče dimenzija 15 x 22 cm • ljepilo • stara konzerva od 400 grama • okrugla letva dugačka 20 cm • kuke • bušilica

KAKO IZRADITI?

image
Berislava Picek/CROPIX

1. Nakon što smo pripremili sav potreban stolarski materijal, počinjemo izradu kućice. Na dasku dimenzija 10 x 10 cm koja će služiti kao prednja strana hranilice potrebno je izbušiti "vrata" za kućicu promjera 3 cm. Zatim par centimetara ispod otvora bušilicom se izbuši sljedeća rupa kroz koju će ići štap promjera 0,5 cm, ovdje je potrebno rupu napraviti i na drugoj dasci kako bi se štap što čvršće uglavio.

image
Berislava Picek/CROPIX

2. Spojite kućicu. Izrezane daske postavljamo jednu nasuprot druge tako da čine romb. Provučemo letvicu tako da se u prostor između prednje i stražnje strane može uglaviti stara konzerva. Kada smo to učinili, zalijepimo krov napravljen od šperploče i postavimo kuke.

image
Berislava Picek/CROPIX

3. Potrebno je zaštititi drvo od vlage jer će se kućica biti vani. Krov uredite i suhom korom.

Ideja za izradu ima zaista puno. Tako kućice možete oblikovati od limenog čajnika, plastične boce, stare zdjele...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. ožujak 2024 12:59