VRIJEDE ZLATA

Ne bacajte ljuske badema! Evo kako ih možete iskoristiti

 /SHUTTERSTOCK

Svi dobro znamo da je plod badema vrlo zdrav. Sadrži vitamin B17 i vitamin E, a od minerala magnezij, bakar i fosfor. Ovaj orašasti plod bogat je probioticima, bjelančevinama i monozasićenim masnim kiselinama. Odlični su za zdravlje srca, a štite i krvožilni sustav jer kontroliraju razinu šećera u krvi. Poboljšavaju rad živčanog sustava i moždane funkcije te štite organizam od slobodnih radikala.

image
/SHUTTERSTOCK

No možda niste znali da su ljuske badema također iskoristive, a jedan od načina za to je prihrana biljaka i voćki u vrtovima, voćnjacima i na poljima. Ljuske badema sadrže veliku količinu kalija, koji stvara zdrava tla i daje hranjive tvari za rast stabala. Mnoga stabla imaju manjak kalija koji se mora nadomještati, a ljuske od badema su najprirodniji način za to - samo ih pobacajte oko stabala.

image
/SHUTTERSTOCK

Ljuske badema možete iskoristiti i za pravljenje čaja, koji je odličan za probleme s bubrezima i urinarnim infekcijama. Smrvite šaku ljuski i kuhajte ih jedan sat u litri vode, procijedite te popijte barem dvije šalice dnevno. Ostatak ostavite u hladnjaku i možete popiti sutradan. Ako vam je čaj pregorak, zasladite ga medom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. ožujak 2024 21:00