MINERALI I VITAMINI

Ne bacajte sjemenke lubenice, nego ih prokuhajte. Rezultat će vas pozitivno iznenaditi

 /SHUTTERSTOCK

Lubenica je nevjerojatno hidratantno voće jer sadrži 92% vode i obogaćena je mineralima i vitaminima. Njezine su sjemenke bogate raznim nutrijentima. Ove sjemenke imaju nizak broj kalorija i bogate su mikronutrijentima poput cinka, magnezija, kalija itd. Sjemenke lubenice jačaju imunitet i zdravlje srca te pomažu u kontroli razine šećera u krvi, čime zauzimaju istaknuto mjesto na tablici prehrane za dijabetes, prenosi Pharma Easy.

1. Niskokalorične

Sjemenke lubenice su niskokalorične. Šaka sjemenki teška oko 4 grama sadrži samo 23 kalorije.

2. Magnezij

Magnezij je bitan nutrijent za metaboličku aktivnost. Budući da su bogate magnezijem, sjemenke lubenice potiču zdrav metabolizam u tijelu. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), dnevno je našem tijelu potrebno 420 grama magnezija.

3. Cink

Sjemenke lubenice su dobar izvor cinka. Pomaže u jačanju našeg imuniteta, pomaže u probavi, rastu stanica i održava živčani sustav zdravim.

4. Željezo

Sjemenke lubenice izvrstan su izvor željeza. Prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH), dnevne potrebe za željezom su 18 mg dnevno.

5. Dobre masti

Dobre masti sadrže i mononezasićene i polinezasićene masne kiseline koje se smatraju dobrim mastima. Koristan je za prevenciju srčanog, moždanog udara, a također snižava kolesterol. Četiri grama sjemenki lubenice sadrži 0,3 grama mononezasićenih masnih kiselina i 1,1 gram polinezasićenih masnih kiselina.

- Studija na glodavcima otkrila je da metanolni ekstrakt iz ovih sjemenki može imati impresivne antioksidativne, protuupalne sposobnosti i sposobnosti ublažavanja bolova. Čak je nadmašio neke popularne lijekove u testovima i pokazao veliki potencijal za buduću upotrebu u hrani i medicini. Na ove sjemenke svakako vrijedi obratiti pozornost – izjavio je Dr. Rajeev Singh, BAMS za Pharma Easy.

Sjemenke lubenice možete jesti sirove, proklijale, kuhane i pečene. U bilo kojem obliku, ove sjemenke su ukusne i zdrave. Obično sjemenke lubenice dobivaju hranjive tvari nakon što proklijaju.

Čaj od sjemenki

Uzmite 20-30 sjemenki lubenice, sameljite ih i kuhajte u 2 litre vode oko 15 minuta. Dobivenu tekućinu konzumirajte dva dana, a potom napravite pauzu treći dan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. svibanj 2024 06:55