Velike žardinjere na terasi, balkonu ili u vrtu mogu biti pravi ukras prostora – ali i izazov za džep. Ispuniti ih kvalitetnim supstratom i raskošnim biljem može koštati jednako kao manja vrtna investicija. Srećom, postoji niz trikova koje savjetuju iskusni vrtlari diljem svijeta – kako žardinjeru učiniti vizualno bogatom, a da pritom ne potrošite bogatstvo. Evo kako to rade pametni vrtlari (i još pametniji stilisti interijera koji vole zelenilo!).
1. Reciklirajte staru zemlju (s malo pomoći komposta)
Ako imate zemlju iz prošlogodišnjih tegli, ne bacajte je! Možete je osvježiti dodavanjem domaćeg komposta, pokošene trave, taloga od kave ili usitnjenog suhog lišća. U mnogim američkim vodičima savjetuje se i tzv. „lasagna layering“ – slojevito dodavanje prirodnih materijala kako bi se zemlja obogatila prije sadnje. U Dalmaciji i kontinentalnoj Hrvatskoj ljudi često koriste i humus iz vlastitog vrta, pomiješan s pijeskom i pepelom – sve prirodno, dostupno i besplatno.
2. Razmnožite biljke umjesto da kupujete nove
Zašto kupovati sadnice kad možete stvoriti svoje? Najbrži (i besplatan) način za ispunjavanje žardinjere bujnim biljem je – razmnožavanje! Većina biljaka se lako razmnožava reznicama – pelargonije, lavanda, ružmarin, menta, čuvarkuće, aloe vera, pa čak i hortenzije.
Odrežite grančicu, stavite u vodu dok ne pusti korijen ili odmah u vlažnu zemlju. U tjedan-dva imate novu biljku. A susjedi često rado podijele višak – samo pitajte!
Iskoristite reznice iz postojećih biljaka, podijelite busene trajnica ili zamolite susjede za koji rezani komadić mente, lavande ili pelargonije. Većina biljaka rado se ukorjenjuje u vodi ili vlažnom supstratu, a za nekoliko tjedana imat ćete vlastiti mali rasadnik.
3. Koristite biljke koje se brzo šire
Ako želite da vaša žardinjera izgleda bujno, birajte biljke koje se same šire ili „padaju“ preko ruba, stvarajući iluziju raskoši. Neke od najdostupnijih u Hrvatskoj su:
• Čuvarkuće i sedumi – nezahtjevni i efektni
• Bršljan – raste brzo i lako se reznicama razmnožava
• Mirisni pelin (Artemisia) i kadulja – dekorativni i korisni
• Mačja metvica (Nepeta) – otporna, mirisna i atraktivna
• Jagode – šarmantne i korisne!
One brzo prekrivaju tlo, zadržavaju vlagu i čine žardinjeru bujnom uz minimalan trošak.
4. Prilagodite stil – rustikalno je moderno
Nije svaka žardinjera luksuzna. I to je dobro! Umjesto da kupujete skupe žardinjere, iskoristite ono što imate: stare kante za boju, drvene sanduke, lonce, pa čak i dotrajale vaze ili limene posude. U rustikalnom, prirodnom stilu sve prolazi – od starih limenih kanti, drvenih sanduka, pa čak i napuštenih kuhinjskih posuda. Važno je samo osigurati dobru drenažu (nekoliko rupa na dnu) i pustiti kreativnost da radi.
5. Ne ispunjavajte cijelu žardinjeru skupom zemljom
Velike žardinjere ne moraju biti pune zemlje do dna – to je skupo, nepotrebno i otežava premještanje posude. Umjesto toga, donji dio žardinjere ispunite besplatnim ili recikliranim materijalima koji će osigurati drenažu i uštedjeti prostor.
Što koristiti?
• Stari karton, plastične boce ili posude
• Usitnjene grančice, suho lišće, kora drveta
• Komadići stiropora ili glinenih lonaca
• Kamenje ili šljunak (ako želite dodatnu stabilnost)
Ova metoda poznata je i kao “false bottom” i koristi se u brojnim profesionalnim vrtovima diljem svijeta.
Pogledajte video!
Ljepota ne mora koštati
Velika žardinjera može izgledati poput mini-vrta iz časopisa, a da vas nije koštala ništa osim malo mašte, reciklaže i ljubavi prema biljkama. Uostalom, kako često naglašavaju britanski vrtni stručnjaci – najljepši su vrtovi oni koji rastu polako, iz ruke vrtlara, a ne iz novčanika.


Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....