BIOFILIJA

Nedavno dovršeni neboder visok 280 metara ima 80 000 biljaka i stabala

 /SHUTTERSTOCK
Odlikuje ga staklena i aluminijska fasada sa skulpturalnim otvorima iz kojih izvire bujno zelenilo

Nakon četiri godine gradnje u srcu singapurske financijske četvrti Downtown Core nedavno je otvoren neboder projektiran prema konceptu biofilne arhitekture i dizajna naziva CapitaSpring, koji potpisuju danski arhitektonski studio BIG i talijanska tvrtka Carlo Ratti Associati.

image
/SHUTTERSTOCK

Neboder s 51 katom, visok 280 metara, koji se prostire na površini od 93 tisuće kvadrata, postao je druga najviša zgrada u Singapuru, uz One Raffles Place, United Overseas Bank Plaza One i Republic Plazu. Autori projekta kažu kako je osmišljen kao vizija budućnosti u kojoj grad i selo, kultura i priroda mogu koegzistirati, a urbani krajolici se neograničeno širiti u vertikalnu dimenziju.

image
/SHUTTERSTOCK

Suživot prirode i čovjeka

image
/SHUTTERSTOCK

Odlikuje ga staklena i aluminijska fasada sa skulpturalnim otvorima iz kojih izvire bujno zelenilo. Na razini ulice formiran je park s javnim trgom. Na drugom i trećem katu tornja je zamjenska tržnica, koja je postojala na lokaciji, a na kojoj je 56 različitih štandova s hranom. Iznad njega, osam katova zauzimaju rezidencijalni prostori uz sadržaje poput bazena, jacuzzija, staze za trčanje i teretane. Jedan od najupečatljivijih elemenata građevine je četverokatni vertikalni park nazvan Zelena oaza, koji se nalazi u sredini tornja. Četiri povezane razine ispunjene su spiralnim stazama i tropskim biljkama i drvećem, koje oponašaju tropsku šumu: biljke otporne na sjenu s velikim lišćem nalaze na "šumskom tlu", a vrste s manjom strukturom lišća koje zahtijevaju više svjetla nalaze se na višem položaju. Uredski prostori s predivnim pogledom zauzimaju najviših 29 katova, a na vrhu je Nebeski vrt, svojevrsna urbana farma sa 150 vrsta jestivih biljaka koje su sastojci za restorane i kafiće u zgradi.

image
/SHUTTERSTOCK

S više od 80.000 biljaka, CapitaSpring je odraz reputacije Singapura kao vrtnog grada, gdje je zelenilo integrirano u većini suvremene arhitekture. Investitori su CapitaLand Development, CapitaLand Integrated Commercial Trust i Mitsubishi Estate.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. travanj 2024 13:24