nisu u pravu

Neistine i savjeti vezani za uzgoj sobnih biljaka koje svakako trebate izbjegavati

 Unsplash
Stavljanje kockica leda na orhideje je glupa ideja, a temelji se na pogrešnom razumijevanju tradicionalne azijske hortikulturne tehnike

Kao složen koktel umjetnosti i znanosti, jednostavno je fascinantno koliko je hortikultura divan bezbroj različitih pristupa i ideja. Možda je neočekivana nuspojava cijele ove kreativnosti to što je to također polje koje može biti puno mitova i zabluda. Na primjer, postoji nekoliko mitova o sobnim biljkama koje možete jednostavno zaobići i pritom postići bolje rezultate.

image
Unsplash

Prskanje lišća biljaka praksa je koja se preporučuje više od stoljeća kao način povećanja vlažnosti šumskih vrsta koje mrze suh zrak u zatvorenom prostoru. Međutim, ovaj je postupak doista učinkovito svega otprilike 10 minuta, prije nego što dobrobiti doslovce ispare. Ispitivanja su pokazala da biste morali prskati lišće barem jednom na sat da biste napravili značajnu promjenu vlažnosti vanjskog zraka. Ako vam stvarno trebaju uvjeti visoke vlažnosti, stavite svoje biljke u grupe ili u kupaonici ili za pravu količinu vlage u terariju.

image
Unsplash

Postoji ideja da biljke u spavaćim sobama noću isisavaju sav kisik, što može biti nezdravo. Istina je da većina biljaka noću apsorbira kisik iz zraka, ali mala količina koju uzimaju ima minimalan učinak na ukupnu razinu u prostoriji. Da jesu, kampiranje u šumi bilo bi smrtonosno. S druge strane, najbolji dokazi koje imamo do sada pokazuju da biljke doista uopće nisu učinkovite u prostorijama za oksigenaciju tijekom dana. Želite svjež zrak? Otvorite prozor. Želite čudo prirode koje vas može podići i inspirirati svaki dan? Nabavite sobnu biljku.

image
Unsplash

A sada ćemo obratiti pozornost na neke od najvećih biljnih lažnih vijesti s društvenih medija. Stavljanje kockica leda na orhideje je glupa ideja. Ovo je popularan "savjet" za zalijevanje, pa ga čak i neke web stranice promiču. Temelji se na pogrešnom razumijevanju tradicionalne azijske hortikulturne tehnike koja se koristi u nizinskim tropima kako bi se ohladilo korijensko područje planinskih vrsta, koje se inače nalaze dulje na velikoj vrućini. U umjerenim dnevnim sobama kockice leda šokirat će biljke s prevelikim snižavanjem temperature. Samo ih zalijevajte kantom za zalijevanje ili potopite njihove posude u sudoper vode, kao što biste to učinili za bilo koju drugu biljku.

image
Unsplash

Jedna od najvećih zabluda u uzgoju sobnih biljaka tiče sveprisutnih terarija s kaktusima koji se nalaze diljem Instagrama. Smisao terarija je stvoriti okruženje s niskim osvjetljenjem i visokom vlagom za osjetljive biljke iz džungle. Kaktusi zahtijevaju upravo suprotne uvjete, što znači da je najlakši način da se ubije jedna od ovih biljaka koje je teško ubiti je da se stavi u terarij. Za najbolje rezultate, stavite kaktuse uz staklo s najsunčanije strane.

Ponekad je u vrtlarstvu korisno pridržavati se popularnih "pravila", ali, prekršiti nekoliko njih je još bolje - piše James Wong za The Guardian.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 00:04