NIJE TEŠKO

Neka vam božićna zvijezda izgleda savršeno uz ova tri jednostavna koraka

 Rural Sprout
Kada je biljka izložena niskim temperaturama ili propuhu u vašem domu, mnogo će prije otpustiti svoje obojeno lišće

Ako ste poput milijuna drugih ljudi, dio pripreme za praznike je kupnja božićne zvijezde... ili tri ili četiri božićne zvijezde.

Dok mnoge trgovine pripremaju svoje božićne zalihe prije no što je Noć vještica došla i prošla, smatramo da je pravi znak početka praznika kada vidite božićne zvijezde u trgovinama.

Ali prije nego što zgrabite jednu za ponijeti kući, pročitajte ova tri brza savjeta kako bi vaša božićna zvijezda izgledala sjajno tijekom cijele sezone.

Budući da potječu iz prirodne tropske klime, potrebno im je malo više pažnje. Srećom po nas, to je dovoljno jednostavno za učiniti i, uz minimalan trud, razveselit će naše domove tijekom cijele blagdanske sezone.

1. Zaštitite svoju božićnu zvijezdu na putu do kuće

Hladan zrak drastično skraćuje život vaše božićne zvijezde. Kada je biljka izložena niskim temperaturama ili propuhu u vašem domu, mnogo će prije otpustiti svoje obojeno lišće jer hladnoća pokreće razdoblje mirovanja biljke.

Ako živite u području gdje zima znači da su vanjske temperature ispod 15 stupnjeva Celzijusa, morat ćete poduzeti mjere opreza kako biste svoju božićnu zvijezdu vratili kući. Kada ju kupite u rasadniku ili cvjećarnici, one će najvjerojatnije imati zaštitne navlake koje ćete staviti preko vrha vaše biljke kako biste je zaštitili od hladnoće. Ako je kupite tamo gdje ne nude navlake, zgrabite nekoliko dodatnih vrećica i stavite ih preko vrha biljke.

Planirajte ju donijeti ravno kući, tako da ne sjedi u hladnom autu. Kada svoju biljku donesete kući, bit će najsretnija na temperaturama između 15 i 20 stupnjeva daleko od vrata i prozora s propuhom.

2. Zaštitna navlaka

Božićne zvijezde obično se prodaju sa zaštitnim plastičnim omotom oko vanjske strane posude. Često su otisnute sjajnim bojama ili uzorcima koji predstavljaju praznik i čine da cijela stvar izgleda ljepše nego posuda u rasadniku u kojoj se biljka uzgaja. Navlaka štiti površinu na koju je postavljena vaša božićna zvijezda. Ali također omogućuje skupljanje vode na dnu; ovo je problem.

Božićne zvijezde vole uvijek vlažnu zemlju, ali mrze previše mokro tlo. Kako božićna zvijezda ne bi strunula, izrežite drenažni otvor na dnu zaštitnog omotača i postavite ga na tanjurić. Ili uklonite tuljac i zalijte biljku, dopuštajući joj da se dobro ocijedi prije nego što je vratite u tuljac.

Također možete potpuno odbaciti navlaku i izložiti unutar svečanije posude za praznike. Samo ju obavezno isperite. Zalijevajte božićnu zvijezdu kad god se gornji centimetar zemlje osuši.

3. Blizu prozora, ne u njemu

Božićne zvijezde vole jarku, neizravnu sunčevu svjetlost. Najbolje mjesto za izlaganje vaše biljke je blizu sunčanog prozora, a ne na njemu. Preblizu, i riskirate spaljivanje lišća. Također, ako živite u području s hladnim zimama, prozori su previše hladni za božićnu zvijezdu. Nemojte se bojati isprobati nekoliko različitih mjesta dok ne pronađete ono pravo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 21:01