U SVIM FAZAMA RAZVOJA

Nema boljeg pomagača za zaštitu i uzgoj bogatog uroda rajčica od ostataka ovog omiljenog napitka

 /SHUTTERSTOCK

Talog od kave može se koristiti na razne načine kada se radi o poboljšanju tla i pomaganju biljkama u rastu. Od gnojidbe sobnih biljaka do zagrijavanja kompostnih hrpa, napajanja tla za posude i još mnogo toga, čini se da nema ograničenja u tome što ostaci taloga iz šalice ili lonca kave mogu učiniti za vrtlara.

No, koliko god ima koristi za sve gore navedene situacije, možda je s omiljenom biljkom rajčice mjesto gdje se postižu najbolji rezultati. I to ne samo s mladim biljkama rajčice, već u gotovo svim točkama životnog ciklusa biljke rajčice – od pomoći malenom klijajućem sjemenu do pomoći potpuno zreloj odrasloj biljci.

Kako talog od kave pomaže biljkama rajčice

Zašto je talog od kave tako poseban za biljke rajčice? I kako im točno pomaže da bolje rastu od početka do kraja? Ispostavilo se da ostaci kave imaju dva ključna svojstva koja su izuzetno korisna i za sadnice rajčice i za odrasle biljke rajčice.

Prvi je da nakon što prođe kroz proces pripreme, talog koji ostane sadrži 3 bitna hranjiva sastojka koja biljke rajčice vole – dušik, fosfor i kalij. Još bolje, te hranjive tvari su u obliku koji kada se koriste u tlu oko biljaka, mogu se brzo apsorbirati u korijenje biljke rajčice.

Talog kave i vlaga

No dobrobiti taloga kave ne prestaju samo s davanjem sjajne energije biljkama rajčice. Talog kave također ima sposobnost zadržati ogromnu količinu vlage. A ako postoji nešto što biljkama rajčice treba da prežive i napreduju – to je voda! Vjerovali ili ne – rajčice se sastoje od 95% vode, a ako u tlu nema dovoljno vlage da je apsorbira biljka - vaša biljka i vaša žetva će patiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. travanj 2024 20:09