Rus iz sela Šušnskoje u blizini Jeniseja nije kopao, zalijevao niti gnojio svoj vrt već 20 godina. I svake sezone ubere čak 2 tone krumpira, iako to radi na samo 100 m². Kako to radi?
Zbog nepovoljne klime gotovo da nema kiše ni snijega, zbog čega je suša toliko velika. Ali ovaj čovjek u tim (ne)uvjetima ubire nevjerojatne plodove: uzgaja krumpir, rajčice, mrkvu i bobičasto voće kao da je na jednom od najplodnijih tla.
Koja je njegova tajna? U pametnom vrtu! Zamjatkin kaže da njegov vrt nije vidio lopatu, motiku ni plug, a ipak se plodno tlo produbljuje za 30 do 40 centimetara svakih 10 godina, prenosi Krstarica.
Kako napraviti plodno tlo?
Iako je klima nepovoljna: ljeto +35 °C, zima -45 °C, malo oborina, uspijeva u svojoj namjeri. Evo kako:
- Ništa se ne kopa niti obrađuje motikom
- Svakih 10 godina "gredica" se produbljuje za 30-40 cm
- Tlo ostaje rastresito i puno humusa zahvaljujući glistama
1. Odabir vrsta i priprema gredica
- Odaberite otporne sorte krumpira, rajčice i mrkve.
– Označite uske gredice širine 80 cm i staze širine 1 m.
- U prvoj polovici svibnja raširite sloj otpalog lišća, pokošene trave i polutrulih grana.
– Pokrijte s 5 cm zemlje i obilno zalijte kako biste privukli gliste.
- Ostavite gredicu da se "odmori" dva mjeseca prije sadnje povrća.
Posadite krumpir na ovaj način i dobit ćete nikad bolji rod
2. Sadnja i plodored
Početkom ljeta posadite grašak, bob, grah i ostale mahunarke.
Nakon žetve mahunarki, ponovno nanesite organske materijale za sljedeći plodored.
Krumpir sadite u jesen, izravno u malč od pokošene trave.
3. Zaštita od bolesti
Osjetljive biljke prekrijte plastičnom folijom svake večeri kako biste spriječili jutarnju rosu.
Ujutro uklonite najlon i odmah izložite biljke sunčevoj svjetlosti.
Ponovite ovaj postupak za rajčice, krastavce, paprike i krumpir.
4. Pravilo malčiranja
U jesen prekrijte gredice svježom travom i pustite da se smrznu preko zime.
U proljeće privremeno uklonite malč s tla, pustite da se tlo zagrije (~30 dana).
Vratite malč na mjesto i odmah posadite krumpir i ostale kulture.
A sada, za jasnije upute, pogledajte sljedeći video!
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....