Užas!

Nikada ne biste pogodili što je najzastupljenija vrsta otpada na svjetskim plažama! Nije plastika

Unsplash
 Engin Akyurt
U kampanjama za borbu protiv plastike često se zaboravlja da su opušci cigareta najzastupljenija vrsta otpada na našem planetu

Procjenjuje se da se u svijetu godišnje popuši 5,6 bilijuna cigareta, od čega se nepropisno odlaže čak dvije trećine ili 4,5 bilijuna! Od 1980-ih godina do današnjih dana opušci cigareta čine 30-40 posto ukupnog otpada pronađenog tijekom akcija čišćenja plaža. U organizaciji Ocean Conservancy, koja organizira čišćenje plaža još od 1986. godine, tvrde da su tijekom 32 godine opušci bili najzastupljenija vrsta otpada na svjetskim plažama, što čini gotovo trećinu svih prikupljenih bačenih predmeta.

image
Shutterstock

Osim što je za njihovu razgradnju potrebno mnogo više vremena nego što većina ljudi misli, opušci cigareta u okolišu mogu ozbiljno utjecati na rast biljaka, kao što to sugerira najnovije istraživanje britanskih znanstvenika s Odjela za biologiju Sveučilišta Anglia Ruskin. Studijom objavljenom u časopisu Ecotoxicology and Environmental Safety vršilo se ispitivanje biljaka uzgajanih u zemlji koja sadrži opuške, a njihovom usporedbom s grupom kontrolnih biljaka otkrivena je značajna razlika. Biljke uzgojene u zemlji onečišćenoj opušcima imale su 25% kraće izdanke, a biomasa korijena bila im je i do 60% manja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
29. svibanj 2023 17:26