VRTLARSKI RAJ

Nisam imao podršku, mnogi su me gledali s podsmijehom, a danas imam kolekciju od 700 vrsta i sorti perunika - najveću u Hrvatskoj

 NEJA MARKICEVIC /CROPIX
Istarski biolog Davor Cetina u svojoj vrtlariji od 3600 četvornih metara pored Vodnjana uzgaja trajnice i rijetke biljke. Počeo je razvijati prije petnaestak godina iz inata, nakon što je radio u jednom rasadniku gdje ga nisu plaćali

U vrtu s oko 3000 različitih vrsta biljaka u selu Golubovu pokraj Vodnjana Davor Cetina se osjeća kao u vrtiću s nekoliko tisuća djece. To najbolje ilustrira ljubav i strast ovog diplomiranog biologa i vlasnika istarske Vrtlarije Kalići prema biljkama i prirodi općenito. Njegova vrtlarija poznata je po uzgoju trajnica i rijetkih biljaka, te kolekciji od oko 700 vrsta i sorti perunika i više od 450 vrta ukrasnih trava. Snimljena je za dokumentarac "Putovanje kroz najljepše jadranske vrtove" Montyja Dona, jednog od najpoznatijih vrtlara u Velikoj Britaniji, što je Davoru Cetini bilo prekrasno iskustvo. Vrtlariju koja se danas prostire na 3600 četvornih metara počeo je razvijati prije petnaestak godina nakon što je radio u jednom rasadniku gdje ga nisu plaćali.

image

Djelić Davorove kolekcije od oko 700 vrsta i sorti perunika

PRIVATNA ARHIVA
image

Mekuš i prosulja

PRIVATNA ARHIVA

- To me potaknulo da pokrenem nešto svoje iako nisam imao podršku, a mnogi su me gledali s podsmijehom. U široj obitelji svi su se bavili ili se još uvijek bave poljoprivredom; danas većinom uzgojem maslina, a u prošlosti su moji preci bili veliki zemljoposjednici te su uzgajali većinom lozu. Ljubav prema biljkama se probudila u djetinjstvu gledajući mamu i pokojnu tetu kako sade ukrasne biljke u vrtove oko kuće. No pravu strast pokrenuo je moj profesor botanike na fakultetu. Vrtlarija je zapravo jedan veliki laboratorij u kojem se igram - kaže Davor, koji se na oko 1200 m2 bavi kontejnerskim uzgojem sadnica na gredicama pod vedrim nebom i u dva plastenika.

image

Echinacea i heleniumi

PRIVATNA ARHIVA
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

Biljke nabavlja iz raznih izvora; od kupovine u stranim rasadnicima i malim specijaliziranim vrtlarijama, razmjenom s drugim kolekcionarima i suradnjom s botaničkim vrtovima.

- Ne bih mogao proizvoditi dvadesetak godina jedne te iste biljke. To bi mi brzo dosadilo. Uz to, naše tržište je malo i preplavljeno proizvođačima koji imaju iste biljke. Volim izazove pa se rado primam nečega što drugi ne žele ili im je previše komplicirano uzgajati. Zapravo uzgajam biljke koje bi po mnogima spale u kategoriju "ekonomski neisplative". No to i moja strast tjeraju me dalje - kaže Davor.

image

Plastenik s močvarnim biljkama

NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image

Davor Cetina tijekom sezone u vrtu provodi po 12-14 sati

NEJA MARKICEVIC /CROPIX

Perunike su zvijezde njegove vrtlarije i vjerojatno ima najveću kolekciju u Hrvatskoj. Postoje na tisuće i tisuće kombinacija boja i uzoraka pa kad ih jednom počnete sakupljati, kaže Davor, morate imati "sve". Njegovih 700 vrsta i sorata podijeljene su u tri grupe: botaničke vrste, klasične vrtne perunike i močvarne perunike. Osim perunika, obožava ukrasne trave, šumske zeljaste trajnice, biljke močvarnih staništa, centralnoazijske biljke, kinesku i japansku floru, paprati...

image

U vrtu se stalno mota maca Mica

NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

- U vrtu gotovo da ne koristimo nikakve -cide osim onih dopuštenih u ekološkoj proizvodnji. Biljke ostavljamo da se razvijaju prema svojom prirodnim ciklusima. Ne "šminkamo" ih da bi bile lijepe kao u časopisima. Svi vrtovi imaju svoje cikluse ljepote, vrhunce, koji ovise prvenstveno o odabiru biljnih vrsta. Kod nas su vrhunci u svibnju i lipnju te ponovo na jesen, koja je nama i ljepša od proljeća. Nakon surovog i nemilosrdnog ljeta na visokim temperaturama, na jesen biljke ponovo ožive, a ako zima kasni, ljepota može potrajati sve do zimskih praznika - govori Davor, koji tijekom sezone u vrtu provodi po 12-14 sati.

image

Davor protiv nametnika koristi pripravke buhača te naturalite

NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image

Beauty, mješanka retrivera i samojeda

NEJA MARKICEVIC /CROPIX

Svaki dan započinje "vizitom", odnosno utvrđivanjem što treba zaliti, što presaditi, koje ostale radove obaviti, što je hitno.

Protiv nametnika koristi pripravke buhača te naturalite, odnosno derivate organizama koji prirodno obitavaju u zemlji poput bakterija i gljiva. Također koristi prirodne ojačivače na bazi ekstrakata ljekovitih biljaka.

- Zdrave i dobro ishranjene biljke manje su podložne biljnim bolestima i napadima nametnika. Važno je vrt očistiti tijekom kasne zime i ranog proljeća od starih i bolesnih dijelova biljaka.

image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX

Raznolikost u vrtnim gredicama je in! Vrtovi u kojima dominiraju dvije ili tri vrste bilja su pomalo dosadni i nalikuju na monokulturu, a one su podložnije bolestima. Također, moj je savjet da ne forsirate biljke i ne koristite previše dušika u uzgoju. Trajnice brzo reagiraju na dodavanje dušika ubrzavajući rast stvaranjem dugih i mekih novih izboja. Takvi su izboji mekog tkiva i podložniji su napadima štetočina. Ipak, najvažniji je savjet "prava biljka na pravo mjesto", što je poznata uzrečica najpoznatije britanske vrtlarice Beth Chatto - preporučuje Davor.

image
NEJA MARKICEVIC /CROPIX
image

Davorom radni dan započinje "vizitom", odnosno utvrđivanjem što treba zaliti, presaditi i koje ostale radove treba obaviti u vrtu

NEJA MARKICEVIC /CROPIX

Njegov omiljeni kutak u vrtu je ispod velikog klena iza plastenika, a navečer se najradije opušta na kamenoj klupi u obliku stiliziranog slova D uronjenoj u jednu gredicu - uz šalicu biljnog čaja, dobru knjigu o biljkama i laganu glazbu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 16:36